пʼятницю, 25 червня 2021 р.

Життя-це мить, зумій його прожити (Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом)

 


Наркоманія — соціальна хвороба. Проблеми наркоманії хвилюють увесь світ. Тому щорічно 26 червня, починаючи з 1987 року, за рішенням Генеральної Асамблеї ООН у всьому світі відзначається Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом. Бібліотека – філія №12  також вирішила   сконцентрувати вашу увагу  саме цій  проблемі сучасного людства, з метою створення суспільства, вільного від зловживання наркотиками.

 


Генеральна Асамблея ООН визнає, що, незважаючи на зусилля міжнародної спільноти, світова проблема наркотиків, як і раніше, залишається серйозною загрозою для здоров’я і безпеки населення, особливо молоді.


За оцінками ООН, число осіб, що вживають наркотики, на даний час складає не менше 185 млн. чоловік (тобто 3% всього населення планети або близько 12% населення у віці від 15 до 30 років). На жаль, наслідки наркозалежності для демографічних показників стають все більш загрозливими з кожним днем. Щорічно в результаті вживання наркотиків гинуть близько 200 тисяч людей. Наркоманія знаходиться на шостому місці в списку найбільш поширених причин смерті осіб віком 15-49 років.

Не є винятком і наша країна- Україна. За роки незалежності України показники захворюваності на розлади психіки та поведінки внаслідок вживання наркотичних речовин та їх розповсюдження зросли в 2,5-3 рази, збільшилась кількість неповнолітніх наркоманів. Згідно з офіційними даними в Україні зареєстровано майже 125 тис. споживачів наркотиків, серед яких 6 тис. неповнолітніх. Фахівці вважають, що з кожним роком майже на 8% збільшується кількість українців, які не можуть жити без наркотиків.

   


Наркоманія „омолоджується”, тобто вік першої спроби вживання наркотичних речовин серед підлітків період від 13 до 15 років, хоча в деяких регіонах він ще молодший - від 9 до 12 років. До групи підвищеного ризику відносяться учні-підлітки, студенти, працівники секс-бізнесу, безробітні, навіть бізнесмени.

 Громада  нашого міста також   долучається  до  боротьби з цим лихом. У  Полтаві діють такі  організації: громадська організація БО «Світло надії», Реабілітаційний центр «Вихід Є!», Полтавський обласний благодійний фонд «Громадське здоров'я». Також постійно активно ведуться роботи з видалення рекламних написів на фасадах будинків щодо розповсюдження наркотиків.  Міська влада  постійно звертається до мешканців міста з проханням не бути байдужими та долучатися до  видалення рекламних написів  на фасадах будинків щодо розповсюдження наркотиків!

Тому профілактична стратегія повинна стати основним напрямком боротьби із цим соціальним лихом, зокрема, виховання підлітків та молоді в закладах  культури та освіти, використання ЗМІ в інтересах пропаганди здорового способу життя, застосування засобів інформаційного впливу, адаптованих до молодіжної аудиторії, під час проведення  різних заходів і дозвілля, тощо.

Наркоманія залишається важливою соціальною і медичною проблемою, адже наслідки цього явища мають згубний вплив на все суспільство планети Земля.

Немає коментарів:

Дописати коментар