пʼятницю, 9 квітня 2021 р.

"Пам'ятники птахам"

 


"Пам'ятники птахам"

Люди з давніх - давен шанобливо ставилися до пернатих друзів, та непосидючих помічників - птахів, але мало хто знає, що людина  їм ще й встановлювала пам'ятник. Пам'ятники так просто не зводяться, за ними завжди стоїть якась історія чи подія. Бібліотека – філіал №12 пропонує вашій увазі публікацію "Пам'ятники птахам". Та ознайомитися,  що ж такого корисного зробили ці маленькі пернаті друзі, що люди увічнюють їх у бронзі та камені? 

          ЗАМОРСЬКІ ПТАХИ

Перший пам'ятник горобцю був споруджений в середині XIX століття в місті Бостоні (США). До 1860 року в Америці горобців не було. Їх завезли з Англії спеціально для боротьби з гусінню. Горобці буквально врятували бостонців від голоду, коли там на полях з'явилася гусінь небаченої досі комахи. Скромні птахи з честю впоралися з покладеною на них місією, та так і залишилися жити на новому місці.


           ВІЧНИЙ ЧЛЕН ЕКІПАЖУ


На підводному човні були пошкоджені системи підйому і зв'язку. З допомогою спеціального апарата був випущений на волю голуб, щоб доставити повідомлення про аварію. Незабаром екіпаж був урятований. Птаха нагородили вищою військовою нагородою й навічно зарахували до екіпажу човна. Це відбулося 1942 р. в Англії. Птаху було споруджено пам'ятник.

                                                                                                      НЕСКОРЕНЕ МІСТО


Це відбулося в Німеччині в XVI ст. Під час війни в одному поселенні люди помирали з голоду. Коли вони на кріпосній стіні виставили півня, ворог вирішив, що в місті ще багато продовольства і зняв облогу. Вдячні люди поставили пам'ятник птахові.

                                                                                       



         


 РЯТІВНИЦЯ УРОЖАЮ

У м. Солт – Лейк – Сіті (США) знаходиться пам'ятник чайці. Це 50 – метрова гранітна колона, на вершині якої розміщена земна куля. А на самому верху монумента стоять два птахи. Біля підніжжя пам'ятника споруджено басейн, щоб живі птахи могли купатися. На цоколі встановлені барельєфи, які розповідають про історію, яка трапилася тут у середині XIX століття. За переказами, чайка врятувала від сарани врожай мешканців перших поселень мормонів.


Бібліотека – філіал №12 пропонує серію книг
з яскравими реалістичними малюнками, що містять багато цікавої і навіть дивовижної інформації, які допоможуть вивідати всі пташині таємниці.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар