четвер, 15 квітня 2021 р.

Ангели ночі

 


17 квітня проводиться День кажана. Деякі види кажанів знаходяться на межі зникнення. Кажани визнані природоохоронними організаціями Європи вразливою групою тварин, яка потребує охорони. В Україні кажани майже у повному складі включені до Червоної книги (2009). Бібліотека – філіал №12 пропонує публікацію "Ангели ночі". Хто ж такі кажани? Чому з ними пов'язано стільки легенд?

Дивлячись на кажанів, згадується безліч страшних історій та фільмів жахів. З цими невеличкими нічними створіннями пов'язано багато забобонів. Вважається, що кажани прислуговують  силам зла чи навіть самі є його втіленням. На багатьох картинах, де зображене пекло, можна знайти самих кажанів чи фантастичних істот з крилами кажанів. У європейській культурі вважалося, що жодний шабаш відьом не обходився без цих створінь. Відьми та чаклуни або прилітали  на них верхи, або ж перетворювались на кажанів.

Та чи правда все це? Невже маленькі "крилаті мишки" можуть виявитися такими небезпечними? Звісно ж, ні! Та навіть навпаки, вони дуже  миролюбно ставляться до людей (якщо їх не кривдити) і виручають нас, поїдаючи тисячі комарів.

Може, саме тому в Австралії та Китаї цих тваринок гідно оцінили: вірять, що вони священні, і охороняють їхнє житло. 

Кажани – це єдині ссавці, що здатні активно літати. Їхні крила унікальні, влаштовані зовсім інакше, ніж у птахів. Вони складаються з тонких еластичних волокон, м'язів і судин, з обох боків покритих шкірою. Шкіра натягнута між "рукою" з передпліччям і пальцями, боком тулуба і задньою кінцівкою. Через це вчені і віднесли їх до загону рукокрилих. Кажани поділяються на дві групи: крилани, або летючі лисиці, та кажани.

Крилани, на відміну від кажанів, досягають досить великих розмірів. Найбільші з них – летючі лисиці (довжина тіла досягає 42 см., а розмах крил 1,5 метри). Мешкає цей вид рукокрилих у тропіках. 

 А ось більш знайомі нам кажани живуть в усіх куточках світу, крім Антарктиди.


Вони відрізняються від криланів тим, що в них немає шерсті і вони менші за розміром. Всі кажани вміють дивовижно спритно літати. Їм це необхідно для того, щоб полювати на комах. Майже всі кажани  ведуть нічний спосіб життя, а вдень сплять, повиснувши униз головою.

Частіше за все вони живуть у печерах, закинутих шахтах, ущелинах та дуплах дерев. Багато видів селиться і поряд з людиною: на горищах, у підвалах. Узимку кажани впадають у сплячку, обираючи для цього затишне, тепле місце.

В Україні мешкає понад 25 видів кажанів. Останнім часом рукокрилі стали надзвичайно рідкісними тваринками, і вже багато видів занесено до Червоної книги.

Можливо, вам буде цікаво дізнатися про кажанів більше. Тоді пропонуємо прочитати книги: Луїзи Спілсбері "Нічні істоти", Ніка Еліопулоса "Ніч кажанів", Ольги Фреймут "Кажан Жан" та ін.



Коли ми засинаємо, деякі тварини тільки прокидаються. Із цих книг ви дізнаєтеся, що вони роблять, коли ми спимо.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар