четвер, 15 квітня 2021 р.

Інформхвилинка «Пролісок - клаптик неба»( до Міжнародного дня проліска - 19 квітня)

 

Вперше це свято почали відзначати в Англії в 1984 роц. Квітка квітне від січня до квітня – все залежить від клімату тої чи іншої країни. Але її поява – це символ настання весни. Чому саме квітень? Просто саме у квітні в країні-засновниці свята в цю пору квітнуть підсніжники. Красиве й символічне свято відтоді почало відзначатися в багатьох країнах світу, в тому числі й в Україні. Бібліотека №12 пропонує вам інформхвилинку про цей весняний первоцвіт. Наша земля спостерігала цвітіння підсніжників ще в лютому-березні. Теплий клімат, а сьогодні – по-літньому жаркий період, дає нам можливість у цей день лише згадати про цю прекрасну квітку.



До речі, в кожній країні цю ніжну ароматну квітку називають по-різному: англійці – сніжна крапля або сережка; чехи – сніжинка; німці – сніговий дзвіночок; ну а ми – підсніжник, пролісок. На сьогодні підсніжників у світі налічується близько 80 видів. Найбільш популярний та поширений – блакитний, є також візантійський, грецький, кавказький.  Але варто розуміти, ця квітка сьогодні є рідкісною в Україні й світі. Вона занесена до Червоної книги й є зникаючим видом.



Ми бачимо цю весняну блакить у кошиках на вулицях рідного міста, принесених з лісу на базар.Тут вони – товар, первісний  і екзотичний серед зими, тим-то і цінний, що  не з теплиць, а з тонким ароматом довгоочікуваної весни.

Але ж як шкода оцю красу! Ми зробили її товаром. Знищуємо щовесни квіти – вони  ж не можуть захистити себе! Весняні квіти – маленька частинка

природи, а все, що стоворено нею має право на життя. Приєднуючись до  свята Міжнародного дня проліска, ми зможемо врятуватии первоцвіти й для

майбутніх поколінь :

«З-під снігу  пролісок пробивсь, розплющив сині очі...»



Хочеться, щоб проліски жили й радували не одне покоління людей. Щоб вони цвіли й в природі, а не лише у віршах поетів. Бережімо красу, поки це ще можливо!



Немає коментарів:

Дописати коментар