суботу, 17 квітня 2021 р.

«Природа-душа Всесвіту» (Всеукраїнський день довкілля)

 


Традиційно щороку в квітні відзначаються День довкілля та День Землі. Завдяки широкій підтримці громадських організацій, представників органів влади, небайдужих громадян ці свята стали днями активних практичних дій на захист навколишнього середовища. Це є доказом того, що українське суспільство виявляє зацікавленість до розв’язання екологічних проблем та дбає про забезпечення права громадян на безпечне довкілля.


Бібліотека філіал № 12 вважає, що  сьогодні, більше нiж коли-небудь, збереження життя на Землі вимагає від нас почуття загальної відповідальності. Тенденції останніх десятиліть наочно переконують, що сучасний світ опинився на межі катастрофи. Руйнівні урагани, повені, буревії, забруднення повітря, ґрунту та води, винищення величезної кількості представників тваринного та рослинного світу, загрозлива тенденція кліматичних змін – все це говорить про те, що людство постало перед дилемою: або воно змінить своє ставлення до природи або незабаром перестане існувати.


Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує, що кількість хворих на онкологію при збереженні нинішніх тенденцій, збільшиться на 60% в найближчі два десятиліття. Після недавніх досліджень з’ясувалося, що найчистіше повітря в світі «живе» на острові Тасманія, який знаходиться поруч з континентом Австралія. Середньостатистичний автомобіль виробляє більше 0,5 кілограм відходів у вигляді газу менше, ніж через кожні 35 кілометрів шляху. Відомо також, що досить чотирьох літрів машинного мастила , щоб було отруєно понад 4 мільйона літрів чистої питної води. Виробництво металу є джерелом 6% всієї емісії вуглекислого газу в атмосферу нашої планети.

Прості способи, які можуть допомогти зберегти довкілля та зекономити:

Відмовитися від поліетиленових пакетів

Відмовитися від одноразових пляшок та посуду

Бути енергоефективним у побуті :

Обирати найбільш екологічній транспорт

Економити воду

Купувати менше та не викидати

Сортувати сміття і віддавати на переробку.

Протягом останніх 500 років Україна втратила понад дві третини лісів і нині за лісистістю посідає передостаннє місце в Європі. Ліси в нашій державі займають площу приблизно 9 млн га, тобто 15 % її території.

Тому  22 квітня 2021 р.  в Україні проведуть масштабну екологічну акцію Greening of the Planet.( https://www.facebook.com/greeningua/)

До ініціативи долучаться свідомі громадяни зі 100 країн, щоб разом висадити 1 млн дерев в різних куточках планети.

Ініціатори певні, що акція допоможе привернути увагу до глобальної зміни клімату та зробити планету стійкішою до цих змін.

Також цього році в  Україні  стартувала ВСЕУКРАЇНСЬКА АКЦІЯ «ПОСАДИ СВОЄ ДЕРЕВО»

Метою акцій є формування екологічної культури у населення, поширення знань про стан, значення та захист зелених насаджень.

Полтава також  за розпорядженням Полтавського міського голови Олександра Мамая долучиться  до двомісячника чистоти, проведення благоустрою та озеленення територій. Адже турбота про чистоту і благоустрій - справа кожного мешканця міста!

Не залишайтеся байдужими до екологічних проблем!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар