пʼятницю, 23 квітня 2021 р.

«Чорнобиль: життя після Апокаліпсису»

 26 квітня 1986 року відбулася трагедія, яка  розділила нашу країну на  «до» і «після». Апокаліпсис- інакше і не назвеш цю подію: вибух на одному з реакторів Чорнобильської АЕС.35 років відділяє нас з вами від того чорного дня. Багато це чи мало? Невидимий ворог, радіація, є фон підвищений, а люди живуть!

Наша бібліотека-філіал №12 пропонує вам перенестися у  світ людей ,які  пережили  наслідки аварії і після евакуації повернулися додому.





Ось історія жительки села Залісся Розалії Отрошко, що знаходиться за 15 кілометрів від ЧАЕС. Одинока  жінка, зараз їй було б 89 років. Зі слів пані Розалії, колишньої вчительки української мови та літератури: «Після  евакуації  через аварію, після невеликого проміжку  часу в Залісся повернулося чимало людей. А вже через 10 років всі знову роз’їхалися, і вона залишилась одна єдина жителька на все село. 




Бо жити було не можливо:
світла немає, магазинів теж, «автолавка» не приїжджає, про медицину і не чули. Аварія знищила все. На евакуйованій території документи вчительці не відновили ,оскільки говорили, що їх утилізували, роботи не було, грошей не платили, тому вона змушена була повернутися в «заражену» зону. Постійно вірила, і не вртачала надії на повернення в рідну домівку. Вижила-чудом. Жила з городу та саду. У місто їздила попутним транспортом раз на півроку. Єдиний хто їй допомагав-це місцевий лісник. Заходив у гості, привозив дрова, хліб, подарував радіо. Пані Розалію рятували від самотності  книги, які любила читати понад усе. Хоча у минулому вона мала велику бібліотеку, але мародери не залишили практично нічого. Слухала новини по радіо, писала вірші, перечитувала старі газети, неначе поверталася в спокійне минуле.


Туристи - «сталкери», які з годом стали приїжджати у Залісся, завжди привозили  жінці продукти і медикаменти. Вона соромилася брати їх у людей, але куди  подінешся?!Дякувала Богові, що жива.

Але нажаль п’ятого грудня 2015 року, лісник, привізши дрова, знайшов пані Розалію мертвою, померла у вісні у віці 85-років.Ось така історія зі  смаком полину.



Немає коментарів:

Дописати коментар