пʼятницю, 2 квітня 2021 р.

2 квітня- День кінолога в Україні


Всі ми з дитинства знаємо, що собака - друг людини, вірний, відданий, незмінний, на все  своє собаче життя. І любить вона свого господаря завжди і всякого, і він для неї самий- самий. І зараз, у наш час дефіциту спілкування, ми як ніколи, потребуємо такого безоглядного обожнювання.

Собака приносить величезну користь здоров'ю свого господаря. Всі ми  працівники бібліотеки філії №12  та  міські жителі - знаємо, що дуже корисно частіше бувати на повітрі, гуляти, дихати, рухатися.


Приручення собак почалось багато тисячоліть тому. Спостерігаючи за цими «домашніми вовками», їхні господарі почали помічати певні особливості організму тварин.

Серед  собак  попадаються не лише сільські ланцюгові пси, що обгавкують  випадкових перехожих, але і справжнісінькі «бійці спецназу», здатні обеззброїти і затримати небезпечного злочинця. Є собаки-«нюхачі», від яких не сховати навіть ретельно замасковану вибухівку або наркотики, або такі, які можуть знайти злочинця по запаху залишених слідів. А якщо, наприклад, потрібно знайти постраждалих, які знаходяться під руїнами будинку або сніговою лавиною, спеціально підготовлений собака за допомогою нюху вирішує це завдання швидше й ефективніше, ніж бригада рятувальників з найсучаснішим технічним устаткуванням. Бувають собаки мисливські, такі, що їздять, спеціалізуються на порятунку потопаючих, поводирі (їхня функція – водити сліпих людей) тощо.


Чимало дітей,які приходять до бібліотеки цікавляться собаками та методами виховання, тому бібліотека№12 вирішила розповісти про людей,які професійно займаються вихованням  цих тварин.

Проте нічого цього собака не зробить, якщо з нею не працює людина. Її потрібно спочатку виховати і навчити (на що йде  2-3 роки), а потім доглядати її, і продовжувати дресирування «у підтримуючому режимі», щоб навички не втратилися, – лише тоді вона буде справді надійним помічником. Добре підготовлена собака на «вагу золота», адже щоб виростити її, потрібно витратити декілька років щоденної копіткої праці. Та і ті собаки, які утримуються, не для роботи, а просто для задоволення господарів, також потребують  виховання, і хоч би мінімального навчання, інакше від них будуть лише проблеми. Саме для роботи з собаками з'явилася така професія як кінолог, і саме 2 квітня в Україні відзначається їх професійне свято.


Людина,  що обирає цю професію, перш за все повинна любити собак і розуміти їх. Необхідні якості: наполегливість, терпіння, спокій, впевненість. Необхідна хороша фізична підготовка, витривалість.

 Із давніх часів собаки допомагають людям у багатьох сферах життя: випасанні худоби, охороні господарів та їхнього майна, пошуках загублених та захованих предметів тощо. Відомо безліч прикладів, коли саме ці чотирилапі, були вірними помічниками воїнів під час ведення бойових дій у всьому світі. Відчайдушні тварини без краплі вагань кидались під танки, вишукували вибухонебезпечні предмети та зниклих безвісти бійців, прокладали телефонні кабелі та виносили поранених із поля бою.


Собаки за своїми навичками в сучасному світі присутні в багатьох службах. Так наприклад:

Служба розшуку .Служба зв'язку. Пошуково-рятувальна служба. Конвойна служба. Патрульно-постова. Патрульно-дозорна служба. Сторожова служба. Мінно-пошукова служба. Розвідка. Рудопошукова та газопошукова служба. Пошук наркотиків. Служба випасання тварин.

Існують також  соціальні види служб собак:

Собака-провідник. Спасіння на водах.Собаки-пожежники.Собаки-«нюхачі».Каністерапія (реабілітація людей з обмеженими здатностями)

Поважайте і цінуйте кінологів,людей ,які виховують нам вірних наших рятівників- СОБАК із служб спеціального призначення. .


Немає коментарів:

Дописати коментар