четвер, 1 червня 2023 р.

Свіже та чисте повітря- потреба життя.

  


Еволюція людства, – це розвиток промисловості: теплових електростанцій, металургійних виробництв, використання радіації, хімічної промисловості, всіх видів транспорту, виробничих і побутових відходів. Все це  спричиняє забрудненню атмосфери.

 

Тому працівники  бібліотеи філії №12,  та наші  маленькі користувачі вирішили звернути вашу увагу, через інформацію та дитячі малюнки про природу,  на таку важливу проблему, як забруднення атмосфери. Так що ж таке повітря? Це суміш різних газів. Повітря в атмосфері  Землі складається приблизно з 78 відсотків азоту та 21 відсотка кисню, котрим ми дихаємо. Повітря також має невелику кількість  інших газів, таких як діоксид вуглецю, неон та водень. Відомо, що без їжі людина може прожити більше місяця, без води – лише декілька днів, а ось без повітря – всього лише пару хвилин.Також діти- користувачі бібліотеки прийняли участь в конкурсі дитячого малюнку "Природа очима дітей"

 


Тому захист повітря від забруднення – це головна проблема сьогодення. Дбати про чистоту навколишнього середовища зобов’язані громадяни будь-якої країни, в тому числі й України.


ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ПОВІТРЯ.

-        Повітря змінюється, коли ви піднімаєтеся, вгору вище та вище.

-        Близько чверті всього повітря, яке ми поглинаємо, йде на живлення головного мозку.

-        У середньому доросла людина щодня споживає близько двадцяти кілограмів повітря.

-        Щодня людина робить у середньому двадцять дві тисячі вдихів і видихів.

-        Повітря в приміщенні в середньому в тридцять разів брудніше, ніж на вулиці

-        Атмосфера Землі — це наш захист

-        Близько половини населення Землі дихає повітрям, яке офіційно визнане шкідливим для здоров’я.

-        Один з основних видів забруднення атмосфери – автомобільний транспорт. На автотранспорт приходиться 90% чадного газу, що взагалі викидається в атмосферу. При високих рівнях вмісту у повітрі він викликає сонливість і навіть призводить до смерті.

-        Головним  джерелом забруднення повітря є промислові підприємства. В процесі виробництва пластмас у атмосферу попадають хлорофторвуглець, які руйнують  озоновий шар Землі. Відрізняючись великою стійкістю, ці гази спроможні накопичуватись і зберігатися в атмосфері до 100 років.

-        Не менш небезпечним є спалювання великої кількості побутового сміття, яке постійно накопичується,  під час  знищення якого виникає дим, у якому знаходяться діоксини.

-         Речовини, які використовуються у хімчистці, містять перхлоретилен, його було внесено спеціалістами до списку "шкідливих для здоров’я забруднювачів повітря", що мають канцерогенні властивості.

-        В результаті забруднення повітря щорічно помирає 7 млн чоловік, з яких 4 млн – в результаті забруднення повітря всередині приміщень!!!!

-        Через постійне забруднення повітря збільшились випадки госпіталізації хворих з астмою, та іншими респіраторними захворюваннями.

-        Країна з найчистішим повітрям – Швейцарія, а з найбруднішим – Китай.


 Отже  більшості людей тільки здається, що від нас практично нічого не залежить. Але кожен  з нас у повсякденному житті може зробити особисто дещо, що зменшить забруднення повітря та атмосфери:

-Найчастіше ходити пішки.

-Їздити на велосипеді по місту.

-Користуватися в більшій мірі громадським транспортом.

-Берегти енергію

-Перейти на видобуток екологічно чистих видів енергії.

Тому є  надія, що спільними зусиллями, все ж  ми зможемо захистити повітря від забруднення, тварин від – зникнення, ліси – від вирубки, а людству подовжимо життя, бо Земля у нас одна.

Немає коментарів:

Дописати коментар