вівторок, 13 червня 2023 р.

« Гармонія овочевої краси- здоров’я»


 Літо - найкраща пора року для збільшення кількості овочів, фруктів і ягід в раціоні людини. Тому бібліотека- філія № 12 ділиться з вами різного роду цікавинками про  овочі, які в цю літню  пору   тішать своїм різнобарв'ям. Адже вони  не лише красиві, але і корисні для здоров'я. Сподіваємось, що всі знають -   овочі містять безліч корисних елементів (мінералів, вітамінів, хімічних речовин), і є малокалорійними, і  це робить їх кращими продуктами для підтримання організму  в тонусі. Овочі потрібні для нормального росту і розвитку дітей  та профілактики захворювань серцево-судинної системи, деяких онкологічних захворювань, катаракти……  


Колір багатьох овочів, фруктів і ягід обумовлений вмістом в них натуральних пігментів, багато з яких - бета-каротин, лікопін, та інші.

 


Наприклад, червоні і помаранчеві овочі багаті антиоксидантами і каротиноїдами, захищають серце, знижують ризик розвитку раку; сині або фіолетові овочі багаті антоціанами,  що  знижують ризик розвитку хвороби серця і раку шлунку, нормалізують кров'яний тиск і рівень холестерину; помаранчеві або жовті (бета-каротин) - зміцнюють імунітет, поліпшують здоров'я очей; білі або коричневі (аліцин) - поліпшують пам'ять, знижують ризик хвороби серця і судин, мають антибактеріальні властивості; зелені (хлорофіл) - зменшують ризик онкологічних захворювань, активізують клітинне дихання, отже темна листова зелень є відмінним джерелом кальцію, клітковини і каротиноїдів.


Всі овочі мають вплив на наше здоров’я, а саме: Здоров'я кісток: кальцій природно зустрічається в броколі та темній листовій зелені, капусті, шпинаті, бобових. Імунне здоров'я: вітамін С – солодкому перці, редисці, селері, броколі, брюссельській капусті. Травлення: запобігають підвищенню  цукру в крові: броколі, кабачки, листовий салат, томати, петрушка, всі сорти капусти, огірки, кабачки.

Згідно з висновками фахівців, кожна людина повинна щодня їсти не менше 5 порцій різних фруктів і овочів. Для дорослих - порція становить 80 г, а для дітей - залежить від віку, обсягу тіла і рівня фізичної активності. Для зручності - в якості приблизного орієнтира, 1 порція - це кількість, яку можна вмістити на долоні.


Цікавинки про овочі

1.  Найбільш ефективними для підтримки і зміцнення мозку є листова зелень, хрестоцвітні овочі (капуста…), помаранчеві овочі, буряк.

2. Помідори – це справжнісінькі ягоди,  вони є найпопулярнішими ягодами в світі. Існує близько 5000 сортів помідорів, і вони є другим найбільш широко споживаною ягодою у  світі.

3. Арктичний хрін – один з найцікавіших овочів у світі. Його можна зустріти в холодній Гренландії на всьому узбережжі Льодовитого океану, на піщаних і галькових берегах річок. Він цвіте навіть тоді, коли настають сильні морози. Північні народи використовують його як засіб проти цинги.

4. Банан – це овоч.

5. Лотос теж відносять до овочів, тому що його коріння використовують у їжу в азіатській кухні.

6. Греки поклонялися цибулі. Щоб заглушити запах, цибулю заїдали волоськими горіхами і петрушкою.

7. Горошок був першим овочем, закритим у консервну банку.

8. Картопля - перший овоч, що випробував на собі невагомість - його виростили на космічному кораблі «Колумбія» в жовтні 1995 року.

9. Спочатку дика морква була фіолетовою, іноді білою, а зараз помаранчева.

 Отже захищаючи наші клітини, ці речовини уповільнюють процеси старіння організму, збільшують тривалість життя та поліпшують імунітет. Тому, їжте більше овочів та фруктів, готуйте смачні та корисні страви, отримуйте задоволення та залишайтесь здоровими. Харчуйтеся здорово й кольорово!

Немає коментарів:

Дописати коментар