пʼятницю, 2 червня 2023 р.

Інформхвилинка «Трійцею пахне хата» ( міні - проект «З родини йде життя людини)

 

Трійця - одне з найважливіших православних свят. Свято Трійці — свято зеленого лісу, або, як його ще називають, Зелені святки, святкують на п’ятдесятий день після Великодня. 







Головний зміст свята –  прославити рослинний світ, Сонце, предків. Зелені святки святкують цілий тиждень.  Тому напередодні свята бібліотека- філія №12 запросила своїх активних  юних користувачів на інформ-хвилинку «Трійцею пахне хата»( міні  - проект бібліотеки «З родини йде життя  людини).

   

Адже  у суботу, згідно народних  звичаїв,  будинок прикрашають гілками, травою, квітами. У цей день дівчата йдуть в поле або на луг за квітами для вінків. За народними віруваннями, вінок – це захист від зла. Існувало повір’я, що на трійцю, втілившись у зелень,  додому приходять предки, благословляючи своїх нащадків миром і любов’ю. 


У кожному селі прибрана  хата : гілки над дверима й вікнами, на воротах зелені галузки, а зайди до хати — пахне лісом і травами, бо на долівці зілля, букети на вікнах, клечання на  стінах. Кленові гілки на полях передають  житу, пшениці частину своєї могутньої сили — щоб не вилягав колос. Троїцьке зілля, трави зберігали свою силу впродовж року, тому їх збирали з вікон, долівки і держали «про випадок».




Бібліотекарі підготувалися згідно традицій нашого народу: заготували запашні трави та квіти, розповіли про традиції цього свята, про користь зібраних на Трійцю трав та їх використання. Особливе захоплення у дівчат викликало плетіння  вінків, бо як виявилося це мистецтво не всі знали, а після заходу набули нових навичок. Оскільки  це свято яскраве і красиве, то кожна із дівчат хотіла залишити фото на згадку. Згідно традиції на Полтавщині, на Трійцю вибирали «тополю» - красиву, високу дівчину. Ми підтримали традицію- і вибрали «тополю», нашу красуню Поліну. На заході, як і на святі, було весело!


Бажаємо всім, щоб на Трійцю був лад у вашому домі та душі.

Немає коментарів:

Дописати коментар