пʼятницю, 26 листопада 2021 р.

«Чорне крило голодомору»

 


Щороку четвертої суботи листопада в Україні відзначають День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій. Бібліотека філіал №12 підготувала до цієї скорботної дати тематичний перегляд «Голодомор 1932-1933р.р.».



89 років відділяють нас від тієї страшної пори, коли голодна смерть на найродючішій у світі землі обірвала мільйони людських життів .Голодомор 1932-1933 років травмував нашу націю, залишив на її тілі глибокі шрами. За даними дослідників голодоморів України, у 1932-1933 роках загинули від голоду  від 8-10 мільйонів українців. Пік голодомору прийшовся на весну 1933 р. В Україні тоді від голоду помирали 17 осіб щохвилини, 1000 –щогодини, майже 25000- щодня….Найбільше постраждали від голоду Полтавська, Сумська, Харківська, Черкаська, Київська та Житомирська області. На них припало понад 50 відсотків загиблих.

Практично вся світова спільнота, більше 20-ти країн, визнали голод в нашій державі геноцидом української нації. У резолюції Європарламенту від 2008 року голодомор названо «жахливим злочином проти народу України та людяності».

Напевно немає такої родини в Україні котра б не мала причетності до історії голодомору. Тому ми і наступні покоління  повинні знати і пам’ятати  про цю трагедію нашого народу, щоб вона не повторилася знову. Голодомор не зламав Україну  та її великий народ. Запалимо свічу і схилимо голови  в хвилині мовчання,  пам’ятаючи усіх  жертв цього народного лиха. 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар