вівторок, 2 листопада 2021 р.

Бібліокухня «Ой, які ж смачні млинці скрізь готують нині».

  


Осінь вступила в свої права. Зібрано багатий врожай. І за традицією з першого зібраного зерна випікають і хліб, і млинці, щоб порадувати близьких. Наша бібліотека філіал №12 пропонує  ще одну цікаву інформацію про  улюблені млинці.

Отже малесенька історія свята.  Перше млинцеве свято відбулося в 1950 році. А ось в англійському містечку Олбі воно проводиться уже років 500. Почалося з того, що якось під час Великого посту, одна з городянок потайки смажила млинці у себе на кухні. Раптово пролунав дзвін. Бідна господиня так перелякалася, що, забувши про все на світі, помчала в церкву ... прямо зі сковорідкою в руках і  гарячим млинцем. Це було в 1445 році.  З тих пір городяни даного міста влаштовують  млинцевий, щорічний забіг . Жінки, неодмінно в платтях і фартухах, повинні пробігти певну дистанцію, підкидаючи млинець на сковорідці. Цілий  рік учасниці забігу тренуються, але відбирають лише 30 найспритніших господинь. А нагородою переможниці служить поцілунок дзвонаря, шана і повага. Ну, а млинчики, які не впали зі сковорідок під час забігу, потім дружно поїдаються глядачами.

https://www.youtube.com/watch?v=BOreN1mbfoE

Тому наша бібліотека філіал №12 вирішила підтримати народну традицію і запросила на   бібліокухню «Ой, які ж смачні млинці скрізь готують нині» наших давніх друзів, ГПД 2-х класів  ЗОШ №2.Ми розповіли дітям про   традиції випікання хліба  та приготування млинців, як в Україні, так і за кордоном.  Школярі переглянули цікавий відео ролик про забіг з млинцями, який  викликав у дітей пожвавлення  і веселий сміх. Також вони переглянули відомий дитячий мультик – серіал « Лунтик. День млинця».







Для довідки: на Заході товсті млинці називають pancakes, що на українську  мову зазвичай перекладається як оладки. А тоненькі млинці — crepes.

Попри безлічі рецептів млинців, найулюбленішою стравою для багатьох гурманів як в Україні, так і в інших країнах,  залишаються класичні млинчики на молоці. Але існують і інші не менш цівкаві рецепти: гречані панкейки з квасом, панкейки з бананами-гриль і нутеллою.

На закінчення хочеться згадати вислів відомої письменниці Туве  Янссон із дитячої книги «Мумі-Тролі» про млинці: «Той, хто їсть млинці та варення, не може бути настільки жахливим. Ви можете поговорити з ним».

Немає коментарів:

Дописати коментар