пʼятницю, 5 листопада 2021 р.

інформ – хвилинка "Найкраща мова на землі!

 


Згідно з указом Президента 9 листопада оголошено Днем української писемності та мови. Але засновано його було значно раніше, ще в 1917 році – на честь преподобного Нестора – літописця. Він став достойним послідовником творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія.

Наша мова – одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Із сивої глибини віків вона бере початок. Пройшла наша мова тернистий і важкий шлях. Але які б не були страшні сторінки нашої історії, вона вижила і сьогодні розвивається. Бібліотека – філіал №12 пропонує інформ – хвилинку "Найкраща мова на землі!!!". Наша мова належить до високорозвинених мов світу. Багато зробили для вдосконалення нашої мови визначні представники народу – письменники, вчені, видавці книг, газет і журналів, освічені люди різних часів. Особливо почесне місце належить Тарасові Григоровичу Шевченку, який обробив, відшліфував і показав світові дорогоцінне каміння – мову простого, пригнобленого тоді народу України.  

Існує така легенда. Створив Господь на світі звірів прудкими, сильними, птахів з крилами, які допомагали їм шугати високо в небі.Тільки людині він не дав ні великої сили, ні міцних крил. Зажурилися людина й прийшла до Бога, почали нарікати на свою долю. Всевишній вислухав скарги людини на важке житя і сказав, що має вона найцінніший скарб, якого не дано звірям і птицям – мову.


Адже мова сильніша за будь – яку силу, скоріша за найпрудкішу тварину. Пообіцяв Бог, що мова все замінить людині, ніде не дасть загинути. Однак і людина повинна розуміти, який неоціненний скарб отримала – берегти мову, як зіницю ока. А якщо втратить вона її, то загубить і душу, і силу.

Не шкодуйте часу й зусиль для вивчення мови. Мова – наш вірний друг і помічник протягом усього життя. Так нам заповідав наш великий поет:

…Учітесь, читайте,

І чужому научайтесь,

Й свого не цурайтесь.

(Т. Шевченко)


Ми з вами одержали у спадок сучасну українську літературну мову – багату, розвинену, гнучку. Нею можна висловити все: від найскладніших і найновіших наукових відкриттів до найвеселіших віршів, пісень і оповідань.

Недарма її порівнюють зі співучою італійською мовою!

Більше читайте, спілкуйтеся,любіть українську рідну мову!

Немає коментарів:

Дописати коментар