понеділок, 18 січня 2021 р.

інформ -хвилинку "Кришталеві сніжинки"

 


2012 року у світі з'явилася гарна традиція. У передостанню неділю січня з ініціативи Міжнародної Федерації лижного спорту відзначають нове свято – Всесвітній день снігу. До вашої уваги колектив бібліотеки – філіалу №12 пропонує онлайн інформ -хвилинку "Кришталеві сніжинки".

Інша його назва – Міжнародний день зимових видів спорту. Мета свята – підвищити інтерес до зимових видів спорту та залучити молодь до активного способу життя.

За задумом засновників свята, цього дня повинні проходити "сніжні фестивалі", під час яких діти та дорослі зможуть взяти участь у змаганнях на ковзанах, лижах або сноубордах.   

Як замислюють організатори, "цей день дасть усім можливість насолодитися снігом, познайомитися з кимось і зануритись у світле майбутнє видів спорту, які будуть сприйматися не тільки як змагання, але і як розвага".                     

Якщо в перший рік проведення свята участь у ньому взяли понад 20 країн світу, серед яких США, Канада, Австралія, Швейцарія, Фінляндія, Німеччина, Велика Британія, Норвегія, Польща, Туреччина, Казахстан, Україна та інші, то до другого року готовність підтримати міжнародний фестиваль висловили вже близько 40 держав.


Цікавинки про сніжинки

 Сніжинка, яку ми спостерігаємо взимку, так само, як і легесенька пушинка, майже невагома. Сніжинка легка тому, що хоч утворена вона з кристаликів льоду, але на 95% складається з повітря. Саме тому вона так довго кружляє у повітрі, перш ніж осісти на землю.

  Сніжинки бувають різноманітних форм – чотирикутні, шестикутні, у вигляді квітки, променів, колосків, чудернацьких, але надзвичайно гарних геометричних візерунків. 

  Форма сніжинок залежить від температури повітря і його вологості. Щонайменше відомо 130 форм сніжинок, причому кожна з них унікальна, не схожа на жодну іншу.Найбільшу у світі сніжинку виявили в США 1987 року. Діаметр гігантської красуні становив цілих 38 см! 

Немає коментарів:

Дописати коментар