середу, 13 січня 2021 р.

Літературна година «Літературні скарби Джека Лондона» (145-р від дня народження)


             Джек  Лондон народився 12 січня 1876р .  в Сан-Франциско. Справжнім ім'ям Джека Лондона було Джон Гріффіт Чейні. Прізвище «Лондон» він отримав пізніше, коли його мати вийшла заміж вдруге, і дала йому прізвище вітчима. 14-річним юнаком Джек Лондон зібрав грошей, купив човен і ловив креветок, яких потім продавав.  Намагався отримати освіту, самостійно підготувався й вступив до університету, але через брак коштів вимушений був його покинути. Джек Лондон сам створив креслення, за якими був побудований корабель, на якому він відправився в навколосвітнє плавання. Але за станом здоров'я йому довелося повернутися додому, так і не завершивши свою грандіозну подорож. У 1897 році піддався «золотій лихоманці» та вирушив на Аляску. Золота не знайшов, але знайшов щось значно більше – розмаїття образів та сюжетів для своїх майбутніх творів, які й принесли йому всесвітню славу.

За рік Джек Лондон повернувся додому й засів за письменництво – писав по 15 годин на день. «Жага життя», «Діти Морозу», «Смок Белью», «Біле ікло», «Донька Снігів»… Із славою прийшли й гроші – йому платили по 50 тисяч доларів за книжку, нереальні гроші за тих часів. Кажуть, що він був першим письменником, який заробив мільйон доларів власною творчістю. Та чи зробило це його щасливим? Джек Лондон  мав коротке, але яскраве й насичене життя, був авантюристом й хуліганом, мав слабкість до алкоголю, любив жінок.

Одружений був двічі. Перший раз в 1900 році із Бессі Мадерн, нареченою свого загиблого приятеля, яка народила йому дві доньки, проте через нескінчені зради за кілька років спільного життя вони розлучились.

В 1905 році письменник одружився вдруге із 34-річною Чарміан Кіттередж. Чарміан захоплювалась боксом і фехтуванням, обожнювала подорожувати, самостійно заробляла на життя й віддавала перевагу вільним стосункам з чоловіками. Джек Лондон відчув у ній рідну душу, називав її «жінка-товариш».
Разом з Чарміан вони придбали ранчо в Каліфорнії, і всі свої гроші Лондон витрачав на розвиток сільського господарства. Він оселив в будинку своїх товаришів, годував «бродячих філософів». Та невдовзі це ідеалістичне життя скінчилося. В 1911 році у Лондонів народилася донька, хвора і слабка, яка померла за декілька днів. Він був вбитий горем. А ще, страждав від того, що в нього так і не народився син. Стосунки з дружиною погіршилися. Спроби створити «ідеальну ферму» обернулися багатотисячними боргами. У 1913 згорів його щойно побудований будинок, кажуть підпалив хтось з його бродяг. А ще творча криза. Пияцтво. Проблеми із здоров’ям (нирки). У листопаді 1916 у віці 41 рік Джек Лондон помер. Не розрахував дозу прописаного йому морфію. Найпоширенішою версією смерті письменника є самогубство.

         


Твори американських письменників складають одну з найоб'ємніших сторінок в історії українського художнього перекладу 1920-30-х рр., а особливо Джек Лондон. За кількістю опублікованих україномовних перекладів у 1920-30-х роках його можна назвати найулюбленішим зарубіжним письменником тогочасного українського читача. Як не крути, а ніщо так не допоможе зрозуміти характер та світогляд письменника, як його твори:Біле Ікло, Джеррі – Островик, Жага до життя, Мартін Іден, Серця трьох, Син Вовка.

      

Немає коментарів:

Дописати коментар