Кухня України – смачна, ситна, різноманітна і багата. Її основу складають прості наїдки, і готувалися вони досить швидко і просто, а результат – відмінний.
Наша кухня – це
теж величезна культурна спадщина,
як мова і мистецтво. Давайте ж спробуємо
поєднати минуле і сучасне – наша бібліотека
№12 запрошує всіх на «етнографічні посиденьки»
«За українським святковим столом».
Попереду гарне свято і привід зібрати гостей за святковий стіл. Новий старий рік, мабуть, мав найбагатший стіл.
Чим же нас пригощали б на свята у старі часи? Бо що, як не їжа, додає справжнього колориту кожному народу. І ми, українці, не виняток.
Гостей ждали, тепло зустрічали, вітали й запрошували до
святково накритого столу. А там…
Пам’ятаєте стіл гоголівської Солохи?
А ось вуджене (копчене) м'ясо їли мало. А знаєте чому? У нас в українській хаті була піч! Отож варили, пекли й тушкували все в печі.Їли смажену річкову рибу. Карасів в сметані, смажені лящ та лини. Смакували коропа, фаршированого грибами й гречаною кашею.Подавали голубці з різною начинкою. На переміну були наші знамениті галушки й вареники. Начинка була різною: капуста, м'ясо, картопля з грибами. Не дарма ж є у нас приказка – «Хто вареники їсть, той біди не знає!». На солодке, як же без нього, подавали пундики (солодкі пампушки), вергуни. Які вергуни смажила моя бабуся! Не вергуни – мрія! Пригощали завиванцями з маком (ми знаємо їх як рулет), солодкими пирогами й налисниками. Робили налисники з солодким сиром, варенням чи їли просто з медом. Пили за здоров’я господарів ягідні настоянки, наливки, горілку на травах (варенуху). Запивали й заїдали все це – кисілями й узваром. Бажали хазяїну й хазяйці злагоди, благополуччя, щоб земля й худоба родили, щоб діти шанували батьків. Співали пісень, жартували.
Молодь ішла потім на «гулі», а старі згадували минуле, загадували, що ж принесе рік новий?Гарні вийшли «посиденьки у нас»? А по переду наша бібліотека №12 розповість ще багато цікавого – бо криниця народних звичаїв не вичерпна.
Немає коментарів:
Дописати коментар