понеділок, 11 січня 2021 р.

Етнографічний "вечір" "Святвечір – сімейне свято"

 

  Бібліотека – філіал №12 пропонує етнографічний "вечір" "Святвечір – сімейне свято". За тиждень після коляди, 13 січня, напередодні Нового Року (за старим стилем), - Щедрий Вечір. Це - залишок стародавнього, імовірно, дохристиянського звичаю. За християнським календарем - це день преподобної Меланії. ... В Україні на Щедрий Вечір батько ховається від дітей за пирогами - символом щедрості, багатства. Саме в цей день 13 січня  в нашій країні щедрують  ввечері напередодні Старого Нового року. Цей вечір ще називають Щедрим, звідси і назва – щедрувати. Щедрувальники ходять по домівках та вітають усіх із прийдешнім святом, співають щедрівки, бажаючи добробуту і щастя, здоров'я та процвітання.  

Цього дня традиційно накривають багаті столи, з м'ясом і салом, а головною стравою вважається щедра кутя. Готують пироги, млинці, вареники та гостинці для щедрувальників,  а також відбуваються  ворожіння, ігри та забави. Назва "щедрий вечір" пов’язана зі звичаєм готувати багатий стіл, на відміну від Святого вечора.

Стіл у цей день повинен бути дійсно щедрим, так як згідно повір’ям чим щедріше та багатше накрито на стіл, тим щасливіше і вдаліше буде рік наступний. У святковому меню обов’язково мають бути страви зі свинини, щоб худоба плодилася, а в родині панував мир та взаєморозуміння.   

Але основною стравою є щедра кутя.  Щедра кутя здавна вважалася одним із символів примирення. Для залагодження будь яких конфлікти, родичі та сусіди йшли один до одного миритися саме з цією стравою. А парубки посилали сватів з нею в надії отримати згоду від своєї коханої.

У цілому ця ніч сповнена магічних дій, спрямованих на розгадування майбутнього, забезпечення родинного добробуту та щастя на весь наступний рік. Народні повір'я стверджують, що цими святковими днями небеса відкриті для людської молитви – можна просити в Бога про найпотаємніше. 


Щедрий вечір,

 добрий вечір,

Добрим людям

 здоров'я!


Немає коментарів:

Дописати коментар