четвер, 21 січня 2021 р.

Інформ-хвилинка «Україно, державо Соборна»

                 

Наближається славне свято в історії нашої країни – День Соборності. Цій історичній даті й присвячена  інформ-хвилинка бібліотеки-філії №12.

     22 січня вже традиційно святкується День Соборності нашої  держави – возз’єднання Західно-Українських  земель та  Української Народної Республіки. Відбулася ця  подія рівно 102 роки тому. Багато це  чи  мало?

Погортаємо  трохи  сторінки  історії  України. Згадаємо  холодну

зиму 1919  року… Керівництво  ЗУНР звернулося з проханням про об’єднання українських  земель в одну державу. 3 січня  очільники УНР  підписали Акт Злуки  Української Народної Республіки  та Західноукраїнської  Народної Республіки.

     

І от 22 січня  1919  року в Києві на Софійській  площі було проголошено: «Однині є єдина незалежна  Українська  Народна Республіка» –це слова із історичного документу «Універсалу Соборності».





Століттями відірвані одна від  одної дві частини  єдиної  землі – Західно-Українська Народна Республіка і Наддніпрянська велика Україна злились в одну. Мрії і великі сподівання, якими  жили, й за які віддали  життя славні сини України,  нарешті справдилися.


Здавалося тоді, що це вже  назавжди…Але пройшло ще цілих 72 роки  поки  те, про що говорили на Софійському майдані  стало  реальністю.

Скільки  людей  загинуло, наближаючи  нашу Соборність!


Об’єднавча  акція 1919  року  вкарбувалася  в народній  пам’яті  назавжди. Переносячись думками у минуле, мимоволі заздриш тим, хто  був свідком тих подій! Які були часи, на очах  наших  громадян вершилася історія однієї  з найбільших країн Центральної Європи

В пам'ять про ті події 31 рік тому  в Україні відбулася одна з найбільших масових акцій  в  історії Європи – «живий ланцюг». Як  символ  єдності східних і  західних земель  України. Більше, ніж один мільйон людей,

взявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Івано-Франківська через

Львів до Києва. Акція засвідчила, що  ми єдині, а разом нас не подолати, бо ми один народ!

«Велична і свята, моя ти Україно,

                  Нам берегти тебе, Соборну, і єдину!»

                      З Днем Соборності вас, українці! 


Немає коментарів:

Дописати коментар