пʼятницю, 15 січня 2021 р.

Інформ-хвилинка «Не такі» зі знаком «плюс»

 «Талант випереджає людство на десятиліття, геній – на віки»              

        Альберт Енштейн

Ці діти дивні, їхні здібності виходять за рамки здібностей звичайних дітлахів. Хто вони? Чим відрізнялися від однолітків? Що особливого було в їхніх здібностях? Наші бібліотекарі, бібліотеки-філії №12, підготували для вас онлайн інформ-хвилинку про дітей-вундеркіндів, так як називає їх вчений світ.

          Перший з них Джон фон Нойман. У шість років ділив шестизначні числа. Талант? Безперечно.

Але й в 50 він не переставав дивувати світ. Він став ключовою людиною, яка займалася розвитком атомних та водневих бомб, більше того, був самим першим й найвпливовішим комп’ютерним дизайнером у світі.

Вільям Джеймс Сідіс. Народився першого квітня 1898 року в Нью- Йорку. У вісімнадцять місяців читав газету «Нью-Йорк Таймс». 

До восьми років написав чотири книжки, одна з яких була присвячена анатомії людини. Був математичним генієм. В 11 – студент Гарварда. В сім – здав екзамен за Гарвардську медичну школу. Уявляєте – лікар в сім років?! Знав вісім мов. Дорослим – 40. В 11 років викладав математику в Гарварді, не закінчивши математичний факультет. В 16 років одержав диплом з відзнакою. Його IQ (коефіцієнт інтелекту) 250-300. Найвищий зафіксований в історії людства. Помер в 46 років. Був найрозумнішою людиною на Землі.

Пол Ердьош. У три роки маленький Пол міг підрахувати скільки секунд ви прожили на світі. 

У 20 років – доктор математики. В кінці життя був найвпливовішим й знаючим математиком всіх часів. Писав стаття, присвячені математиці, навіть у 70 років. Вважав, що старість – йти наввипередки з життям.

Еваріст Галуа. В 16 років за два дні освоїв книгу «Начало геометрії», яка була розрахована на два роки навчання. 



В 17 років він автор теорії, що зробила величезний вплив на всю математику ХХ століття.

Андре Марі Ампер. Його ім’я відоме будь якому школяреві, який вчив фізику. 




А знаєте, він теж був вундеркіндом! Крім того, що мав величезний талант до математики, був геніальним читачем. У сім-вісім років студіював цілі томи, надаючи перевагу енциклопедіям. Мав надзвичайну, феноменальну пам'ять: запам’ятовував цілі книжки, міг повторити їх зміст через багато років. Він зробив революцію в математиці, відкрив фундаментальні закони в математиці, писав праці з хімії, а також теорії поезії та психології. Не дарма кажуть, талант ніколи не буває однобокий.

 Блез Паскаль. Прожив усього 39 років, проте використав їх по максимуму. Бо мав «ранній старт». 

У 12 років доводив теорему і вирішував супер складні геометричні задачі. У 16 років створив свою теорію й був серед найбільших фізиків свого часу. До речі, він винайшов перший у світі  механічний калькулятор у 19 років, який так і назвали – паскалін.

Це лише кілька імен, які залишили слід в історії людства. Можливо для когось із сучасників, які росли з ними поряд, вони були такими дивними, що аж – аж – аж… Вони з раннього дитинства й були «не такі», особливі, але особливі з величезним знаком «плюс»! Одним словом – вундеркінди. В наступних публікаціях ми розповімо вам про інших вундеркіндів із ближчих часів, в тому числі й з України. 


Немає коментарів:

Дописати коментар