пʼятниця, 24 травня 2024 р.

«Червоні краплі сонця на долоні»( 27 травня – Міжнародний день полуниці)

 

                       « Полуницями пахне літо,Пахне липою, пахне житом…»

                                                                            Ганна Верес

                                             

              27 травня святкують Міжнародний день полуниці. Виявляється, що існує  й таке незвичайне свято. А полуниця ж, як ніяка ягода, заслуговує на власне свято! Отож любителі цією солодкої ягоди приєднуйтеся до публікації, запропонованої бібліотекою-філією  №12 .

           Хто ж не любить полуниць? Звісно, що це риторичне запитання, адже ми не знаємо жодної людини, котра б не любила цих спокусливих ягід. Незалежно від віку, статі чи місця проживання, якщо ви хоч раз куштували цю ягоду, то щороку з нетерпінням чекатимете початку полуничного сезону, щоб встигнути насолодитися сповна. Яскравий смак, неповторний аромат, ніжна солодкість, це те, що робить ягоду незамінною. Проте трошки історії.

                               

          Полуниця   ( Fragaria  elatior   лат.) з ХVIII століття серед вчених відома як полуниця мускатна або справжня. В Європі стали вирощувати полуницю з 1739 року, як продукт селекції. Батьківщиною полуниці вважається Чилі. Хоча і в нас «проживала» її далека кузина – суниця лісова. 1712 року полуницю завіз в Європу офіцер А. Фрезьє.

                       

          В полуниці представлена вся вітамінна група «В». Полуниця допомагає при стресах, нервових зривах. Полуницею навіть лікують хворобу Альцгеймера, вона, полуниця, покращує пам’ять. Полуницею можна  тамувати й головний біль - ягода діє, як аспірин. Ну, а користь полуниці в косметиці важко переоцінити! Полуниця відбілює зуби, маска з полуниці покращує колір обличчя, робить його ніжним та свіжим. Красуні, скористайтеся полуничним сезоном!  

                                                   
          Полуниця підвищує рівень  ендорфіну -  гормону щастя. Порція полуниці здатна покращити навіть дуже поганий настрій. А вже в кулінарії полуниця незамінна: торти, тістечка, салати, суфле, лимонади робить  ця червона ягідка справжніми кулінарними шедеврами!

         На останок декілька цікавих фактів про «пані Полуницю».

                                               

         1. Згідно Книги рекордів Гіннеса, найбільша полуниця сорту «Ілан» має довжину 18 сантиметрів і важить 289 грамів. Це рекорд 2021 року.

          2. Полуниця- єдина в світі ягода, насіння якої знаходиться зверху, а не в середині.

          3. В кожній ягідці десь близько 200 насінин.

          4. Існує смачний десерт, в усякому разі так вважають гурмани, де подають полуницю обсмажену з чорним перцем!

          5. Полуниця буває й білою. Давній  сорт втрачено, а сучасна біла – це результат схрещення звичайної червоної ягоди з ананасом.

                                               



               Отож їжте свіжі ягоди полуниці, смакуйте їх з десертами й будьте здорові!

Немає коментарів:

Дописати коментар