« Полуницями пахне літо,Пахне липою, пахне житом…»
Ганна Верес
27 травня святкують Міжнародний день полуниці. Виявляється, що існує й таке незвичайне свято. А полуниця ж, як ніяка ягода, заслуговує на власне свято! Отож любителі цією солодкої ягоди приєднуйтеся до публікації, запропонованої бібліотекою-філією №12 .
Хто ж не
любить полуниць? Звісно, що це риторичне запитання, адже ми не знаємо жодної
людини, котра б не любила цих спокусливих ягід. Незалежно від віку, статі чи
місця проживання, якщо ви хоч раз куштували цю ягоду, то щороку з нетерпінням
чекатимете початку полуничного сезону, щоб встигнути насолодитися сповна.
Яскравий смак, неповторний аромат, ніжна солодкість, це те, що робить ягоду
незамінною. Проте трошки історії.
Полуниця
( Fragaria elatior лат.) з ХVIII століття серед вчених відома як полуниця мускатна або справжня. В Європі
стали вирощувати полуницю з 1739 року, як продукт селекції. Батьківщиною
полуниці вважається Чилі. Хоча і в нас «проживала» її далека кузина – суниця
лісова. 1712 року полуницю завіз в Європу офіцер А. Фрезьє.
В
полуниці представлена вся вітамінна група «В». Полуниця допомагає при стресах,
нервових зривах. Полуницею навіть лікують хворобу Альцгеймера, вона, полуниця,
покращує пам’ять. Полуницею можна
тамувати й головний біль - ягода діє, як аспірин. Ну, а користь полуниці
в косметиці важко переоцінити! Полуниця відбілює зуби, маска з полуниці
покращує колір обличчя, робить його ніжним та свіжим. Красуні, скористайтеся
полуничним сезоном!
Полуниця
підвищує рівень ендорфіну - гормону щастя. Порція полуниці здатна покращити
навіть дуже поганий настрій. А вже в кулінарії полуниця незамінна: торти,
тістечка, салати, суфле, лимонади робить
ця червона ягідка справжніми кулінарними шедеврами!
На останок
декілька цікавих фактів про «пані Полуницю».
1. Згідно Книги рекордів Гіннеса,
найбільша полуниця сорту «Ілан» має довжину 18 сантиметрів і важить 289 грамів.
Це рекорд 2021 року.
2.
Полуниця- єдина в світі ягода, насіння якої знаходиться зверху, а не в
середині.
3. В
кожній ягідці десь близько 200 насінин.
4. Існує
смачний десерт, в усякому разі так вважають гурмани, де подають полуницю
обсмажену з чорним перцем!
5. Полуниця
буває й білою. Давній сорт втрачено, а
сучасна біла – це результат схрещення звичайної червоної ягоди з ананасом.
Отож
їжте свіжі ягоди полуниці, смакуйте їх з десертами й будьте здорові!
Немає коментарів:
Дописати коментар