четвер, 9 травня 2024 р.

“Письменник, який зазирнув у душу людини” (175 р. з дня народження Панаса Мирного)

 


Деякі з тих, хто досяг успіхів у літературі, музиці чи інших починаннях, здатні залишитися не зіпсованими славою. 
Бібліотека – філія №12 пропонує публікацію Письменник, який зазирнув у душу людини, але саме таким був український письменник, поет та перекладач Афанасій Рудченко, відомий під псевдонімом Панас Мирний. Він зміг залишитися скромною і невибагливою людиною навіть після того, як його романи та оповідання набули широкої популярності. 


Панас народився 13 травня 1849 року в місті Миргороді на Полтавщині. Його батьки були простими людьми, які звикли жити із землі, як селяни заробляти собі на життя землеробством та продажем вирощених продуктів.
Проте батько хлопчика був людиною розумною і зміг вивчитися на бухгалтера та влаштуватися працювати у повітовому казначействі.З самого дитинства майбутній письменник знав, що розраховувати йому, крім своїх сил, більше нема на що. Тому після кількох років навчання у Миргородському парафіяльному, а потім у Гадяцькому повітовому училищі 14-річний хлопчик пішов працювати. Успадкувавши від батька розум і старанність, Рудченко добре себе зарекомендував і зміг зробити кар'єру.Чиновницька служба Рудченка почалася 1863 року в Гадяцькому повітовому суді. Наступного року він переходить у повітове казначейство помічником бухгалтера, а згодом, після короткочасного перебування у Прилуках, займає цю ж посаду в Миргородському казначействі. Так минули перші вісім років служби в невеликих містах Полтавщини.З 1871 року Панас Рудченко живе і працює в Полтаві, займаючи різні посади в місцевій казенній палаті. Саме в Полтаві він жив до самої смерті.1872 року в галицькому журналі “Правда” з’являються перші друковані твори: вірш “Україні” та оповідання “Лихий попутав”, під якими стояв підпис “Панас Мирний”.

У 1880 році брати Рудченка видали роман «Хіба ревуть воли, як ясла повні?». Тоді ж таки написав повість Лихі люди.В березні 1883 р. в альманасі "Рада" була надрукована перша частина роману "Повія" про тяжку жіночу долю в тогочасних умовах. Цьому роману письменник віддав багато літ і душевних сил. Повністю цей великий соціально-психологічний твір був надрукований уже після смерті автора в 1928 р.


Його особисте життя являло собою одну суцільну драму. Перша любов до Рудченка прийшла у 1865 році, коли йому було лише 16 років. Він працював у Гадячі та закохався у панночку Олену Олексіївну. Хлопцеві важко було стримувати свої почуття, але розповісти про них дівчині так і не наважився. Невдовзі знайшлася та, котра полюбила нещасного самотнього юнака. Це була проста дівчина - служниця. Панас Мирний теж відчував до неї ніжні почуття. Ім'я дівчини невідоме, сам письменник її називав В. Вони були разом, але щастя тривало недовго. Дівчина не розуміла душевних поривів письменника, не бачила сенсу у духовному розвитку, тому вони розлучилися. Ще одна обраниця, з якою він хотів одружитися, проміняла його на солдата, наступна не відповідала взаємністю. В результаті ці сумні події визначили народження геніального роману "Повія", головна героїня якого – збірний образ дівчат, яких любив письменник. А можливо, таки через свою скромність одружився Рудченко в досить зрілому віці. Зустрівши у 39 років красуню Олександру Шейдеман, яка вже збиралася заміж за лікаря, письменник втратив голову та доклав усіх зусиль, щоб підкорити кохану.



За місяць до 40-річчя літератора закохані скромно відсвяткували весілля. У шлюбі народилися троє синів: Віктор, Михайло та Леонід.Однак Панас Мирний мав пережити ще не одну справжню трагедію. Свої корективи в життя Рудченко внесла Перша світова війна, а за нею – кругообіг революційних подій.1915 року в бою під Рівним загинув улюблений син Віктор, на якого Мирний покладав великі творчі надії, адже хлопець успадкував від батька письменницький талант. Згодом, у вирі громадянської війни, літератор втратив і молодшого сина. Всі ці трагічні події не могли не вплинути на здоров'я Рудченка. Помер класик української літератури 28 січня 1921 року від інсульту. Похований у Полтаві. Дружина пережила письменника більш як на 20 років. Лише середній син подружжя Рудченка - Михайло дожив до похилого віку. З 1940 року в будинку письменника функціонує літературно-меморіальий музей, який до 1961 р. очолював син письменника Михайло  Рудченко. Юрій – син Михайла – загинув під час оборони Північного Кавказу 1942 року, згорів у танку. Тож рід класика української літератури перервався. Вивчайте, знайомтесь з великим майстром художнього слова, великим патріотом України, адже творчість Панаса Мирного і сьогодні знаходить відгук у серцях людей.


Немає коментарів:

Дописати коментар