четвер, 23 травня 2024 р.

«На крилах мрії» (до 135-річчя Ігоря Сікорського, батька світового вертольотобудування)

 


«Повітроплавання не було, ні наукою, ні галуззю  техніки.Воно було чудом»                           .                                                                        Ігор Сікорський

    


            Киянин, якого знає весь світ. Інженерний геній ХХ століття, Містер Гелікоптер, Людина, яка поєднала континенти – Ігор Іванович Сікорський. Днями, а саме 25 травня йому виповнюється 135 років від дня народження.

    


Бібліотека-філія №12 запрошує всіх небайдужих до історії авіації приєднатися й прочитати цю публікацію про відомого українця. Саме так, Сікорський завжди вважав себе українцем!

    За своє досить довге життя (83 роки), конструктор створив понад  40 основних типів літаків та 20 основних типів вертольотів. Серед останніх- знаменита модель  S-92, що нею користуються й донині президенти США.

     Але перший свій гелікоптер молодий конструктор створив у Києві, на вулиці Ярославів Вал, 15в. До речі, будинок зберігся! То може колись муніципальна влада влаштує там музей? Творець першого в світі пасажирського літака, важкого бомбардувальника, гелікоптерів та гідролітаків  починав свій шлях до світової слави саме в Україні. Перша в світі авіамодель вертикального зльоту була сконструйована та випробувана саме в Києві.

    Ним було створено чотирьохмоторний літак «Витязь» (1911р.), а також перший пасажирський літак «Ілля Муромець» (1914р.) На жаль, дальшим творчим розробкам перешкодила війна та революція.

     Сікорський не сприйняв більшовицький переворот і 1918 року назавжди покинув країну. Дороги  еміграції привели його спочатку до Франції, а згодом до США. Викладав математику, але мрія про небо не полишала  Сікорського. Разом  з однодумцями на невеличкій фермі він починає розробляти літаки та вертольоти. 30-ті роки були роками прориву в техніці! Ігор Іванович розробив 17 базових моделей літаків та гелікоптерів. У вересні 1939 року сам винахідник випробовує експериментальний  гвинтокрил VS-300, а в 1942 році його вертоліт VS-316 було прийнято на озброєння армії США. Сікорський 10 грудня 1940 року одержав перше в світі посвідчення пілота гелікоптера!

         Після другої світової війни фірма Сікорського  Sikorski  Aircraft  стає лідером не лише в США, а й у світі. Останнім з вертольотів, розроблених особисто Ігорем Івановичем був гелікоптер  S-58 (1954-1955р.р.). Його численні модифікації експлуатуються в 50 країнах світу і до нині!  «За науково-технічні досягнення» в галузі авіації Ігорю Сікорському було присвоєно медаль Джона Фріца. Саме гвинтокрил  S-55 в 1952 р. був першим  вертольотом, що здійснив трансатлантичний переліт, об’єднавши два континенти!

         Сам Сікорський колись підрахував, що з допомогою його вертольотів було врятовано 50 тисяч  людей! До кінця свого життя Сікорський не полишав роботи, залишаючись консультантом на своїй фірмі. Помер  Ігор Іванович 26 жовтня 1972 року в штаті Коннектикут, де і похований.

          Ігор Сікорський був одним з найяскравіших технічних геніїв ХХ століття, він був киянином, він був українцем!

Немає коментарів:

Дописати коментар