четвер, 13 січня 2022 р.

Літературна подорож «Народні звичаї-поважна справа»

 


Історично склалося так, що Новий рік у нас відзначається двічі: 1 січня за новим, григоріанським календарем, і через два тижні – за старим, юліанським стилем. 14 січня – день пам’яті св. Василя Великого. На Щедрий Вечір, тобто в ніч під старий Новий рік 13 січня , майже по всій Україні традиційно  ходили гурти ряджених – молодіжні ватаги, які співали  щедрівки й водили «Маланку» – своєрідний маскарад. «Маланка» – народне дійство, що прийшло до нас з глибокої давнини, і покликане виконувати магічно - заклинальну функцію – відганяти злих духів і забезпечити людям врожай  та здоров’я. Щоб людей не пізнали лихі сили, які можуть заподіяти шкоду, їх треба було налякати. 


Для цього одягали чудернацький одяг, перевертали кожухи, розмальовували обличчя, виготовляли страшні маски, у руках мали дзвіночки, калаталки. Цікаво, що ці обрядові  пісні притаманнi тiльки  українському народу. За давніми звичаями щедрують лише дiвчата та, звісно, діти. До опівночі вони мають обійти будинки, бажаючи щастя господарям, а вони - частують їх смачними традиційними стравами та напоями. 



Щедрівники господарям бажають щастя, здоров'я, добробуту та міцної родини в новому році. А на ранок 14 січня – день пам’яті св. Василя Великого з привітаннями і побажаннями приходять посипальники, тільки хлопці.

От і до нашої бібліотеки №12  напередодні Старого  Нового Року завітали  наші добрі друзі – дітлахи Приватної школи «ДКУ». Родзинкою цього свята є щедрування. Бібліотекарі з радістю приймали щедрувальників, адже, вважалося, що разом із ними в оселю приходить щастя, благодать і благополуччя. Цей веселий обряд у різних місцевостях відбувається по-різному. 


А яке ж новорічне свято без ігор, конкурсів, загадок , вікторин. З великим задоволенням діти переглянули відеофільм  щедрування творчих  народних колективів.


Особливо зацікавлено діти слухали розповідь бібліотекаря про цикл зимових свят, страви  та  посуд, яким користувалися наші предки на щедрий вечір. Дуже сподобалися виставки нових та новорічних  книжок, які діти переглянули і  дізналися чимало цікавого.





Хай Маланка в вишиванці Принесе вам рано-вранці Пампушок і поросятко,

Кави доброї горнятко,

А Василь  підморгне оком-

З новим щастям, з Новим Старим Роком!!

Немає коментарів:

Дописати коментар