середу, 12 січня 2022 р.

Година інформації « Видатний художник слова- Є. Гуцало» (85-ї річниці від дня народження Є. Гуцала)


Коли у Євгена Гуцала запитали, в якому віці він почав писати, то письменник, відповідав : «Здається, я писав завжди». І розповідав, як закінчивши четвертий клас, власноруч збив  неоковирного дерев’яного стола, поставив його біля хати в кущах бузку і день у день писав за тим столом вірші й оповідання.

 Тому саме напередодні 85-ї річниці народження Є. Гуцала бібліотека- філіал №12 вирішила звернути увагу користувачів,  на творчість цього відомого, українського письменника.


Народився Євген Пилипович Гуцало 14 січня 1937 року на Вінниччині у селі Старий Животів. Його батьки були вчителями, тож у домашній бібліотеці родини було чимало різноманітної цікавої літератури. І Женя читав, читав  уночі, при світлі гасової лампи, читав на перервах у школі та сільській бібліотеці. З 1955 по 1959 навчається на філологічному  факультеті Ніжинського педагогічного інституту. З самого дитинства мріяв стати журналістом.В цей період, як він сам згодом згадував: «Я писав на лекціях, писав у кімнаті гуртожитку, писав у старому — ще князя Безбородька — саду, писав у міській бібліотеці….».

Чимало хто з письменників починає свій творчий шлях  саме із оповідань. Так і на  рахунку Євгена Гуцала їх близько двохсот. Вже перша збірка його оповідань під назвою  «Люди серед людей» (1962) стала доволі відомою. Починаючий новеліст часто описував різноманітні характери: «Світлана», «Гордій», «Марися» «Іван», «Божена», «Кесар».


 У Євгена Гуцала є чимало творів, де він змальовує красу природи, людей, їхні почуття – здивування, радість, любов. Цю прозу можна назвати ліричною. Це «В полях», «Вечір-чечір», «Скупана в любистку», «Клава, мати піратська», «Весняна скрипочка згори», «Запах кропу», «У сяйві на обрії».

Не чужою Гуцалу була і тема кохання.  Часто в канву своїх творів Євген Гуцало вводить юнака або дівчину, які тільки-но починають самостійне життя («Багряне листя», «Скупана у любистку»).

Кажуть, що світ без мрійників став би безбарвним і нецікавим. Вміти мріяти і фантазувати- талант. Про це йдеться в оповіданні «Олень Август».

Є. Гуцало  був першим серед українських письменників, хто зміг так проникливо, правдиво й просто написати про долю дітей, які постраждали від аварії на Чорнобильській АС.

Талант митця різноплановий. У нього були і «ексцентричні» оповідання «Жінки є жінки», «Звабники і звабниці». Вони увійшли до збірки «Полювання з гончим псом». У 60-их роках з’являються такі повісті: «Мертва зона», «Родинне вогнище», «Сільські вчителі». Він говорив: «Хоч би й які часи нині пливли й спливали, але український характер в творах  має перебувати вічно».

Доля відміряла Євгенові Гуцалу 58 років. Не так уже й багато, але людина, талановита від Бога, здатна проявити себе у різних іпостасях. Таких – одиниці. Таким був  і Євген Гуцало.

Творчість  цього письменника – невичерпне джерело любові до природи, і саме людина є частиною цього складного прекрасного світу. В якому все переплітається в чудовому тандемі.  

Отож, хочете почитати хорошу пейзажну чи  душевну лірику, познайомитися з різними типами характерів людей, сміливо  приходьте до бібліотеки і беріть до рук книжку Євгена Гуцала. Його твори захоплять вас уже з перших сторінок.

Немає коментарів:

Дописати коментар