Настала чудова барвиста багата пора Осінь. Саме в цю пору дозрівають смачні вітамінні ягоди. Тому в цьому повідомленні бібліотеки-філії №12 ви можете дізнаєтесь про вітамінні кущі, що ростуть в садах та лісах України. Це калина, малина, смородина, аґрус, обліпиха та інші. Отож кущі — це багаторічні культурні рослини. Їх вирощують заради — ягід, квітів та кори. Вони смачні, корисні й багаті на вітаміни.
1.Червона калина... Скільки тепла, ласки у цих звичних нашому серцю словах. Скільки пісень, легенд присвячено цій скромній рослині. Адже у плодах до 32% цукрів, до 3% дубильних речовин, оцтової кислоти, вітаміну С. Препарати з кори калини знижують артеріальний тиск. Плоди посилюють скорочення серця. Після морозів плоди вживають в їжу як засіб від гіпертонії та кашлю. Кору разом з квітками і плодами використовують у ветеринарії для лікування ящура великої рогатої худоби. Завдяки високому вмісту пектинів з плодів калини виготовляють мармелад, їх консервують, застосовують як чайно-кавовий сурогат, а також, як начинку для пирогів. Крім того, плоди калини дають червону, кора - чорно-зелену фарби, придатні для фарбування тканин.
2.Майже в кожному садку є чорна смородина. Її запашні ягоди корисні й багаті на вітаміни. Цікавий факт: у світі налічується понад півтори сотні видів смородини усіх кольорів. У народній медицині використовують як ягоди, так і листя чорної смородини. Листя збирають під час цвітіння, а ягоди – після дозрівання. Плоди містять вітаміни С, А, Е, В, В2, Р, ефірне масло, органічні кислоти (бурштинову, лимонну, яблучну, фосфорну, саліцилову), цукор, дубильні та пектильні, а також фарбувальні речовини. Препарати з чорної смородини використовують для профілактики атеросклерозу, лікування нирок.
3.Однією з улюблених садових рослин є аґрус. Не будучи особливо популярною ягодою, аґрус, однак, вирощується на присадибних ділянках багатьма садівниками. Його плоди повні вітамінів і інших корисних речовин, і помилково було б вважати його кислим — стиглий агрус не тільки смачний, а й надзвичайно солодкий, з приємною кислинкою. Але незрілі його ягоди дійсно настільки кислі, що він них в’яже рот. Але хто ж є їх незрілими? Краще набратися терпіння і почекати, поки він дозріє. У цій ягоді багато пектинів, а ці речовини допомагають організму протистояти несприятливій екології, виводять з організму токсини, шлаки і солі важких металів.
4.Шипшина звичайна- це дикорослий рід рослин родини Трояндових (розових). Це багаторічний кущ до 2 м заввишки з численними колючками. Шипшина є справжнім джерелом вітамінів і корисних речовин. Але основною її цінністю є вітамін С. Його кількість, що міститься в ягодах шипшини, перевищує в 10 разів вміст цього ж вітаміну в ягодах чорної смородини та лимонах. Досить з’їсти всього три ягоди шипшини, щоб забезпечити наповнення організму добовою дозою аскорбінової кислоти. В шипшині також містяться інші вітаміни такі, як В1, В2, В6, К, Е, багато органічних кислот ( наприклад, яблучна та лимонна), кальцію й заліза, калію та магнію. Застосовують її у вигляді чаю, відвару, варення, желе, настоянки, наливки, пюре, компоту. Для приготування відвару шипшини використовують практично всі частини рослини: квіточки, плоди, листя. А справжні народні цілителі використовують навіть коріння цієї рослини та її насіння.
5.Малина -ця рослина входила в меню людини ще в сивій давнині. Давні греки і римляни цінували її за лікарські властивості. Вони ж застосовували малину як лікувальний засіб при укусах гадюк. Плоди мають високі смакові, харчові та дієтичні властивості. У медичній практиці плоди малини використовують при простудних захворюваннях як потогінне.
Отже ці осінні ягоди є цінними джерелами
вітамінів, антиоксидантів та клітковини, що зміцнюють імунітет та підтримують
здоров'я. Ці осінні ягоди можуть зробити із тебе супер-героя.
Смакуйте ягоди та будьте здорові!!
Немає коментарів:
Дописати коментар