вівторок, 18 січня 2022 р.

Літературна година “Крістофер Робін і всі, всі, всі”

 Знаменитий англійський письменник і драматург Алан Александер Мілн здобув світове визнання завдяки іграшковому ведмежаткові Вінні-Пухові.  18 січня 2022 року виповнюється 140 років від дня народження Алана Мілна, з цієї нагоди бібліотека – філіал №12 пропонує до вашої уваги літературну годину “Крістофер Робін і всі, всі, всі”.

 Шотландець за походженням, Алан Мілн народився (1882 - 1956) у сім’ї директора приватної школи для хлопчиків. Своє дитинство він провів у Лондоні. На той час у школі викладав знаменитий фантаст Герберт Уельс, про якого згодом з вдячністю згадував Мілн.

 Освіту Алан здобував спочатку у Вестмінстерській школі, а потім – у Кембріджському університеті, де вивчав математику. Та справжнім його покликанням стала література, а першим надрукованим твором — пародія на Шерлока Холмса. Після закінчення університету Мілн працював заступником редактора  гумористичного журналу “Панч”. 

Після народження сина Крістофера Робіна він почав писати для дітей. І саме там, у зачарованій країні дитинства, знайшов втрачену душевну гармонію. Великий успіх мали його вірші для дітей “Коли ми були маленькими” (1924 р.), “Тепер нам вже шість” (1927 р.). А справжню славу принесли казки про Вінні-Пуха: “Вінні-Пух та його друзі” (1926 р.), “Дім на Пуховій галявині” (1928 р.) 

 Вінні-Пух одразу став улюбленцем усієї родини Мілнів. Коли в грудні 1925 року Мілну запропонували написати для різдвяного номера газети “Івнінг ньюс” оповідання, він, за порадою дружини, занотував одну з історій: про Вінні - Пуха та неправильних бджіл. Вона стала першим розділом книги про чудового ведмедика. Так розпочав своє літературне життя Вінні - Пух.  Щоб ведмежатко не “сумувало”, Крістоферу Робіну подарували ще дві іграшки — віслючка Іа-Іа та поросятко Паць. Потім батько вигадав Сову і Кролика, які мешкали поблизу Крочфордської ферми, що Мілни купили у 1925 році. Отак уся іграшкова компанія опинилася у своєму Лісі. А де друзі — там і пригоди. До цього часу кожний іграшковий герой уже мав свій неповторний характер, звички. Гра, у ході якої складалися казки, була в розпалі, коли батько-письменник вже з суто літературною метою купив ще три іграшки — кенгуру - маму Кенгу, її дитинча Крихітку Ру та тигреня Тигру.  Отже, з’явилися нові герої й нові пригоди...  

Справжні іграшки Крістофера Робіна благополучно збереглися та перебувають у Нью - Йоркській публічній бібліотеці. Тигра, Кенга, (крім Крихітки Ру, який не зберігся), Паць, Іа-Іа без хвоста і Вінні-Пух. 

Сови та Кролика у хлопчика не було, їх письменник Олександр Алан Мілн придумав сам.

Найкращим доказом популярності Вінні-Пуха є той факт, що уже протягом багатьох років він веде цілком самостійне існування як герой мультфільмів, театральних вистав, реклами та навіть анекдотів. Уже декілька поколінь читачів і глядачів говорять і думають так, як плюшевий ведмедик, тому що майже всі вислови з книги стали крилатими.

“Вінні-Пух” перекладено майже всіма мовами світу. Чудовим перекладом вважається робота українського письменника Леоніда Солонька. Навчив Вінні-Пуха та його друзів говорити українською мовою й Анатолій Костецький. 

У Лондонському зоопарку цьому милому, веселому та хитрому ведмежаті навіть поставили пам'ятник. 

У 1952 році Мілн тяжко захворів. Йому довелося перенести складну операцію на головному мозкові. Останні  роки життя письменник  провів у своєму домі  у Суссексі за читанням. 31 січня 1956 року Алана Олександра Мілна не стало.

Тож запрошуємо вас поринути у казковий і чарівний світ Алана Мілна по книзі “Вінні-Пух і всі-всі-всі ”. 

Немає коментарів:

Дописати коментар