пʼятницю, 8 жовтня 2021 р.

Інформхвилинка ""Дорослі діти: Як жити без пошти на світі?"


 (ВПС). На XVІ Конгресі ВПС, що проходив у Токіо в 1969 році, було прийняте рішення відзначати цю дату як день Пошти, що зближає країни та народи, сприяє загальному процвітанню. На сьогоднішній день ВПС налічує у своєму складі 189 країн. Бібліотека – філіал №12 пропонує інформ хвилинку "Як жити без пошти на світі?" адже ми  також користуємося цією послугою.

Пошта, листи у конвертах, марки – ці слова є дуже знайомими для нас, але останнім часом почали втрачати своє значення. Натомість ми вживаємо такі слова, як «Gmail», електронний лист,  різноманітні товари і матеріали.


Пошта – це невід'ємна частина цивілізованого суспільства, один з найважливіших елементів інфраструктури держави. Завдяки широкому спектру сучасних якісних послуг та впровадженню технологічних інновацій поштовий зв’язок є привабливим для різних верств населення. Важко переоцінити те соціальне навантаження, яке Ви, працівники пошти, несете на собі, приймаючи й обробляючи кореспонденцію, доставляючи передплатникам газети й журнали і навіть  різні товари . В сучасному світі утворилася так звана «нова пошта»,яка займається  доставкою товарів і матеріалів використовуючи при цьому різні сучасні види оплати.

Всесвітній день пошти – подія, яка радісно відгукується у серці кожного поштовика. В цей день у різних куточках Земної кулі віддають шану цій благородній професії, засвідчуючи ту важливу роль, яку вона відіграє для суспільства. Маючи широку мережу відділень, пошта залишається найбільш доступним засобом зв’язку і комунікації  для різних верств населення.


Найцікавіші факти про пошту

·          Першою країною, що випустила в обіг поштові марки, стала Велика Британія, яка запустила цей процес у 1840 році. При цьому вона звільнена від загальної вимоги друкувати свою назву на поштових марках.

·          Найбільша ціна, заплачена за поштову листівку, становить 4,4 тис. доларів.

·          Найдовший лист особистого змісту було адресовано англійцем Еланом Форманом своїй дружині Дженет у 1984 році і становив 1,4 млн. слів.

·          Найбільше число листів, що становить понад 1300 штук, написав своїй дружині Міцуї видатний політичний діяч Японії Вічі Нода.

·          Одними з перших листонош, які доставляли письмові повідомлення за місцем призначення, були спеціально виведені для цих цілей поштові голуби.

·          У XVII-XVIII століттях в Англії була спеціальна посада королівського відкривача океанських пляшок із листами.


·          Якби всі люди сумлінно дотримувалися вимог загальновідомого "листи щастя", яке потрібно переписати і відправити п'ятьом адресатам, то лише за 15 кроків його б отримали всі жителі Землі.

·          Найстаріше поштове відділення, яке працює й досі, налічує понад 300 років. Воно розташоване в шотландському місті Санкхаре, а відкрилося в 1712 році.

·          Перша нумерація будинків почалася з моста "Нотр Дам" у Парижі.

Вітаємо усіх представників поштової галузі з професійним святом!

Немає коментарів:

Дописати коментар