неділю, 17 жовтня 2021 р.

"Осінь пахне яблуками"

Яблуневі сади займають на Землі майже 5 мільйонів гектарів, чи не кожне друге плодове дерево – це яблуня. Ближче до півночі, де не визрівають ні мандарини, ні навіть абрикоси, дев'ять з десяти – яблуні. Сортів – сила – силенна: тільки в Україні понад триста в офіційному списку і ще близько  тисячі у дослідників. 

21 жовтня у всьому світі відзначають Всесвітній день яблук. Бібліотека – філіал №12 пропонує публікацію "Осінь пахне яблуками"

Цікаво, що яблуня належить до родини розоцвітих, а її родичами є груша, айва й навіть горобина з шипшиною.  


Яблука – справжня схованка корисних речовин: у них містяться цукри, органічні кислоти, вітамін С, каротин. Чай з яблучної шкірки має жарознижуючі властивості. Яблуком рекомендується завершувати будь – який прийом їжі – це корисно для зубів. Яблуня – хороший медонос, а деревина використовується для виготовлення столярних виробів. 

Навіть комп’ютерна компанія Apple Makintosh обрала своїм символом яблуко.


Тому не дивно, що і в міфології та літературі яблука займають неабияке місце!

Особливо в грецькому епосі: одинадцятим подвигом Геракла стало викрадання яблук Гесперид – чарівних золотих плодів вічної молодості. А чого варте яблуко розбрату, що привело, врешті – решт, до Троянської війни! На ньому був напис "Найпрекраснішій", і за право володіти плодом влаштували сварку богині Гера, Афіна й Афродіта. Остання виграла, однак без розбрату не обійшлося…

Казки також не стали осторонь чарівних  яблук. Історія Білосніжки на цьому фоні видається зовсім спокійною: хоч і отруїли красуню наливним яблучком, але через це не загинула чимало народу. 


І звісно як не згадати Єву та Адама. Адже   Єва, як відомо, спокусила першого чоловіка за допомогою знов – таки того ж яблука. Мабуть, щоб Адаму було не так образливо, всевишній потім напустив на нещасний фрукт хмару шкідників, які відбирають у садоводів левову частку врожаю – до третини вирощеного.

У будь – якому випадку, вчені одностайно сходяться до думки, що яблуко – найправильніший фрукт. Тож  смакуйте  його на здоров'я і підвищуйте  вітамінний баланс свого організму !



Немає коментарів:

Дописати коментар