понеділок, 18 жовтня 2021 р.

Інформ-хвилинка «Кулінарія – свято смаку»до Міжнародного дня кухаря та кулінара.

   

   Усі люблять поїсти щось смачненьке, навіть ті, хто все життя «сидить» на дієті. Їжа одне із задоволень людини, особливо приготована за всіма правилами із любов'ю. Є люди, що приготування їжі зробили не просто приємним заняттям, а професією на все життя. Так, мова йде про кухарів та кулінарів, що 20 жовтня відмічають своє професійне свято. Наша бібліотека №12 запрошує всіх, кому близька і цікава тема кулінарії, на нашу інформ-хвилинку.

Приготування їжі це унікальний процес - скаже будь-який кухар. Рецепт є лише якоюсь загальною картою приготування страви. Смак, вірніше баланс смаків, тонкощі й момент, в який необхідно виробляти ті чи інші дії з продуктами та приправами - це ціла симфонія. Професійний кухар, як диригент, успіх якого залежить не тільки від його знань і досвіду, але і від особливого таланту і чуття. Не багато можуть похвалитися цими необхідними якостями, проте багатьом з нас доводилося готувати самостійно і бачити різницю.
           
Це не просто професія, багато хто і цілком справедливо, називають це мистецтвом. Перші кухарі з’явилися на землі без сумнівів з появою самого людства, інакше як можна пояснити, що ми все ще не померли з голоду. Більш того - споживання їжі, для багатьох з нас, досить приємне заняття. З’їсти що-небудь смачненьке, це те саме маленьке свято, яке кожен з нас може влаштувати собі, і не останнє місце в цьому займає кухарське мистецтво.
Професійне свято кулінарів і кухарів порівняно молода подія. Міжнародний день кухарів був заснований лише у 2004-му році. Це відбулося з ініціативи та за активної участі Всесвітньої асоціації кулінарних спільнот, в яку за даними проєкту DilovaMova.com, тоді входило вже близько 8-ми мільйонів представників цієї прекрасної кухарської професії з багатьох країн світу.
                                               

Робота кухаря вимагає від людини не тільки терпіння. Крім цього необхідно гарне здоров’я, освіта і навички. Опанувати це мистецтво самостійно практично неможливо - завжди потрібен приклад і порада людини, яка вміє готувати. Можна сказати, що це вміння передається з покоління в покоління. Багатовіковий, тисячолітній досвід і практика в приготуванні їжі зробили кулінарію надзвичайно віртуозною.
                                                  


Кропітка й душевна робота наших кухарів помітна і потрібна по всьому світу. У багатьох з нас ця професія найчастіше асоціюється з ресторанним бізнесом, адже саме там зосереджено висока майстерність і вміння найкращих представників цієї професії. Це звичайно спірне питання. І кожен заклад громадського харчування в праві претендувати на те, що саме вона є володарем роботи самого вмілого і найталановитішого кухаря. У цьому легко переконатися, достатньо лише спробувати пропоновану їжу і все стає зрозуміло.
                                                    

На «десерт» декілька цікавих фактів про кулінарію та кухарів.
1. Білий кухарський ковпак кухарі наділи лише у 18 столітті. Сталося це за наказом короля Георга ІІ. Просто монарху набридло виловлювати зі страв волосся свого кухаря.
2. Кулінарія – так звали десяту музу – покровительку кухарської справи в Стародавньому Римі.
3. Найбагатший кухар у світі – це кухар, ресторатор і телеведучий Гордон Рамзі. Його статки – становлять понад 38 млн доларів США.
4. Помічник кухаря, кухар, су-шеф, шеф-кухар, ресторатор – ось стандартний шлях кухаря, що займає десь 7- 10 років!

5. Статистика стверджує, що жінок серед шеф-кухарів всього 21 відсоток. Є за що боротися!
Та попри все, без кухарів нам, людству, не вижити. Отож зі святом вас, кухарі та кулінари. Ви справжні чарівники своєї справи!


Немає коментарів:

Дописати коментар