Усі люблять поїсти щось смачненьке, навіть ті, хто все життя «сидить» на дієті. Їжа одне із задоволень людини, особливо приготована за всіма правилами із любов'ю. Є люди, що приготування їжі зробили не просто приємним заняттям, а професією на все життя. Так, мова йде про кухарів та кулінарів, що 20 жовтня відмічають своє професійне свято. Наша бібліотека №12 запрошує всіх, кому близька і цікава тема кулінарії, на нашу інформ-хвилинку.
Приготування їжі це унікальний процес - скаже
будь-який кухар. Рецепт є лише якоюсь загальною картою приготування страви.
Смак, вірніше баланс смаків, тонкощі й момент, в який необхідно виробляти ті чи
інші дії з продуктами та приправами - це ціла симфонія. Професійний кухар, як
диригент, успіх якого залежить не тільки від його знань і досвіду, але і від
особливого таланту і чуття. Не багато можуть похвалитися цими необхідними
якостями, проте багатьом з нас доводилося готувати самостійно і бачити різницю.
Це не просто професія, багато хто і цілком
справедливо, називають це мистецтвом. Перші кухарі з’явилися на землі без
сумнівів з появою самого людства, інакше як можна пояснити, що ми все ще не
померли з голоду. Більш того - споживання їжі, для багатьох з нас, досить
приємне заняття. З’їсти що-небудь смачненьке, це те саме маленьке свято, яке
кожен з нас може влаштувати собі, і не останнє місце в цьому займає кухарське
мистецтво.
Професійне свято кулінарів і кухарів порівняно
молода подія. Міжнародний день кухарів був заснований лише у 2004-му році. Це
відбулося з ініціативи та за активної участі Всесвітньої асоціації кулінарних
спільнот, в яку за даними проєкту DilovaMova.com, тоді входило вже близько 8-ми
мільйонів представників цієї прекрасної кухарської професії з багатьох країн
світу.
Кропітка й душевна робота наших кухарів помітна і потрібна по всьому світу. У багатьох з нас ця професія найчастіше асоціюється з ресторанним бізнесом, адже саме там зосереджено висока майстерність і вміння найкращих представників цієї професії. Це звичайно спірне питання. І кожен заклад громадського харчування в праві претендувати на те, що саме вона є володарем роботи самого вмілого і найталановитішого кухаря. У цьому легко переконатися, достатньо лише спробувати пропоновану їжу і все стає зрозуміло.
На «десерт» декілька цікавих фактів про кулінарію та кухарів.
1. Білий кухарський ковпак кухарі наділи лише у 18 столітті. Сталося це за наказом короля Георга ІІ. Просто монарху набридло виловлювати зі страв волосся свого кухаря.
2. Кулінарія – так звали десяту музу – покровительку кухарської справи в Стародавньому Римі.
3. Найбагатший кухар у світі – це кухар, ресторатор і телеведучий Гордон Рамзі. Його статки – становлять понад 38 млн доларів США.
4. Помічник кухаря, кухар, су-шеф, шеф-кухар, ресторатор – ось стандартний шлях кухаря, що займає десь 7- 10 років!
5. Статистика стверджує, що жінок серед шеф-кухарів всього 21 відсоток. Є за що боротися!
Та попри все, без кухарів нам, людству, не вижити. Отож зі святом вас, кухарі та кулінари. Ви справжні чарівники своєї справи!
Немає коментарів:
Дописати коментар