понеділок, 11 жовтня 2021 р.

"Відкрита і щира письменниця Крістіна Нестлінґер"

 

Відкритість письменниці, тонке розуміння нею людської психології, оптимізм і вміння дивитися на все з гумором забезпечують успіх її книжок насамперед серед дітей і підлітків у всьому світі. Бібліотека - філіал №12 пропонує публікацію до 85 -  річчя від дня народження Крістіни Нестлінґер.

 Крістіна Нестлінгер (13 жовтня 1936 - 28 червня 2018) – австрійська письменниця, автор більше сотні книг для дітей та підлітків, лауреат багатьох премій. Книги  письменниці перекладені понад 38 мовами світу. Вона - лауреат більш ніж 30 літературних премій, серед них -  Медаль Ганса Крістіана Андерсена. У 2003 році Нестлінгер стала першим лауреатом премії пам’яті Астрід Ліндгрен.

 Після закінчення школи Крістіна вступає до Віденської Академії Мистецтв, бо відчула в собі неабиякий потяг до малювання. Після отримання диплома  деякий час працює художником - ілюстратором, як згадує сама письменниця, вона зрозуміла, що художниці з неї не вийде, і тоді вона з горя вийшла заміж…Сімейне життя майбутньої письменниці складалося цілком вдало, але в неї поступово росла внутрішня тривога: незважаючи на зовнішнє благополуччя, вона відчувала, що домашній світ був для неї затісним.

 Саме тоді для своїх доньок Крістіна вигадала Фредеріку - неслухняну дівчинку з вогняно-червоним волоссям, з якою постійно траплялися різні історії. Вона спочатку створила серію малюнків, а пізніше записала історії, що розповідала дітям. Так виникла книжка "Рудоволоса Фредеріка", яка була опублікована 1970р. й одразу сподобалася читачам. За неї авторка отримала високу винагороду Європи – Літературну премію Фрідріха Бедекера. 

Молода авторка наполегливо працювала. І невдовзі одна за одною з'являються її нові книжки: "Три поштових грабіжники" (1971) та "Чоловік для мами" (1972). Потім з’являється низка казково-фантастичних повістей "Геть огіркового короля" (1972), "Конрад, або Дитина з бляшанки" (1975), "Гном у голові" (1989) та ін. Завдяки повісті "Геть огіркового короля" К. Нестлінгер стала відома світові, її почали називати австрійською Астрід Ліндгрен.






Великою популярністю серед дітей, що люблять читати фантастику, користується книга "Конрад, або Дитина з бляшанки". Це своєрідна пародія на антигуманні прояви технічного прогресу і віра в неповторність кожної людини. Штучно створена дитина, яка живе згідно із закладеною в неї генетичною програмою, - карикатура на умовності і надумані цінності  дорослих.

  У персонажах Нестлінгер читачі впізнають самих себе: недосконалих, які помиляються, що живуть нормальним життям з радощами і негараздами. Її герої часто бувають товстими, противними, нахабними і боязкими. Діти можуть жахливо розлютитися, почати грубити і хуліганити. Але це тому, що "життя стає все поганішим", як каже Софі, героїня книги "Мене називають мурахоїдом".

Письменниця вважає, що в непослуху дітей найбільше винні дорослі. Вона розповідає не лише про дітей, а й про їх нервових матерів, безпорадних вчителів і про їхніх батьків, які завжди зайняті роботою. Найбільше їй не до душі дорослі, які забули своє дитинство, домашні тирани.



Знаменита австрійська дитяча письменниця – К. Нестлінґер, по праву може вважатися однією з найбільш цікавих і оригінальних авторів світової дитячої літератури.

Немає коментарів:

Дописати коментар