четвер, 22 жовтня 2020 р.

“Пам’ятники книзі в Україні”

У всьому світі є безліч чудових, іноді вражаючих уяву, пам’ятників книгам. Працівники бібліотеки – філіалу №12 ознайомлять вас, з деякими з них, що розташовані в Україні. 

Плеяда відомих майстрів пера, чиї імена пов’язані зі Львовом, просто вражає. Не випадково в II половині XVI століття до Львова з Російського царства переїжджає один з перших вітчизняних друкарів Іван Федоров. Федоров заснував у Львові друкарню та надрукував львівське видання «Апостола». Відомий друкар був похований у Львівському Святоонуфрієвскому монастирі.

Памятник українській книзі у м. Коломия (Івано – Франківська обл.)                                         Саме 1864 року в Коломиї започатковано українське книгодрукування та газетярство. Тут упродовж другої половини ХIХ та протягом ХХ століть діяли 33 українські друкарні.  Мета проста і прозора – привернути увагу людей до проблем української книги і книгодрукування.   Місто збагатилося ще одним привабливим куточком: на розі між драмтеатром і вулицею Театральною постала в камені Книга. Пам'ятний знак має значення конкретне і символічне. Ця Книга вшановує пам'ять перших коломийських видавців братів Білоусів, а поміж тим вона символізує пошану до друкованого слова, як основи цивілізації...

Два місяці тривала творча робота відомого майстра Романа Захарчука.

Враженнями від творчого процесу сам митець ділиться з присутньою йому скромністю і добротою: “Камінь-пісковик має особливу теплоту і фактуру, тому працювалося дуже гармонійно, намагався втілити настрій стародруку, шукав творче рішення. Але найбільше мені запам’ятався той момент, коли книга відділилася від скелі і зажила своїм життям”.

Найбільша книга в Україні 

 


Автор ідеї - добре відомий в Україні та за її межами митець Петро Антип, скульптор – Дмитро Іллюхін. Над книгою скульптори працювали близько 4 місяців. Загалом благоустроєно й територію навколо монументу – тут є годинник, ставши в центрі якого можна визначити час за тим, куди падає тінь. Облаштовано сквер і лавочки.  

В Одесі споруджена композиція Nota Bene

Не так давно і в Одесі встановили пам'ятник студентській Кулі. Знаходиться він в академічному містечку, де розташовуються Водний університет і Архітектурна академія. Пам'ятник являє собою бронзову дівчину-студентку на кулі, під якою лежить безліч підручників і інших книг, що нагадують про сесії.    

Одесі, є різні скульптурні пам'ятники, яких в цьому південному місті безліч. Більшість з них, в обов'язковому порядку, вказані в туристичних путівниках, на сайтах, картах ... Але є в Одесі і інші пам'ятники, відомі лише місцевим жителям і особливо допитливим гостям міста. Про один з таких я сьогодні і розповім. Називається він негласно "Пам'ятник студентській кулі" і знаходиться він на вулиці Старопортофранківській, 22/1 біля будівлі арт-простору "Nota Béne". 

Місцезнаходження даного пам'ятника, що представляє собою стилізовану бронзову дівчину-студентку літаючу на кулі над різними підручниками, не випадковий. Адже через дорогу від скульптури знаходиться одне найзнаменитіших навчальних закладів Одеси – Одеський національний морський університет (ОНМУ) або просто Водний університет.

Знаменита фраза "Nota Béne" в перекладі з латинської мови означає "Зверніть увагу". 

Якщо ви завітаєте до Одеси то обовязково знайдіть це місце і загадайте бажання (для

 майбутніх студентів).

Памятник Кирилу і Мефодію в м. Мукачеве на Закарпатті

Скульптурі небагато часу,  проте вона  вже  має своїх шанувальників , особливо серед студентів. Знаходиться вона у парку КПІ біля корпусу №1.

 Нове життя дереву подарував молодий скульптор Єгор Зигура.  Меценатом проекту став Богдан Андрейцев, місцевий житель. За словами скульптора, він зупинився на стосі книг тому, що це найпоширеніший символ навчання. А от краватка до бонету з’явилася через тріщину у стовбурі. . Треба було її якось  замаскувати . Так і вийшов одночасно художній елемент і захист «слабкого місця» скульптури від дощу та вологи.

Книги це невідємна частина суспільства, вони зберігають у собі знання і мудрість поколінь. В деяких містах України встановлені памятники книгам, так як суспільство високо цінувало їх роль у розвитку людини. Бажаємо поринути у цікаву подорож та гарно провести час.










 




Немає коментарів:

Дописати коментар