пʼятницю, 23 жовтня 2020 р.

Етнографічна година: «І квас, і збитень і кисіль – смак українського народу»

 


Ми українці, мабуть. Найгостинніша нація в світі. Для гостей на стіл, на гостину виставляли найкраще: паляниці, як золото, ковбаси, рожеве сало, вареники й пампушки, смаженину. Чого тільки не було на українському столі!. Про все це відомо багато. А що ж пили українці? Чим запивали оту всю смакоту? Чим тамували спрагу, чим зігрівалися в холод?

Пропонуємо вашій увазі етнографічну годину присвячену національним напоям українців.

І так, що ж пив український народ? До сусідів позичати не ходили. Було своє, свої рецепти напоїв. Бо любов до свого – просто у крові українців.

Перша, це варенуха напій був у великій пошані у козаків, готували його, як навар із сушених слив, груш, вишень, додавали мед, настоювали, проціджували, додавали ще гострий перець, чебрець та м’яту. Пили і холодним й гарячим.

 Узвар, це найпоширеніший солодкий напій наших предків. Варили, як звичайний компот із сухих чи свіжих ягід і фруктів, додавали мед. Пили зазвичай холодним. Особливо смачним був узвар із сушених яблук та груш. Згадаймо узвар у бабусі в селі – смачнішого за оту «розварену» грушку не було! 

Квас – до нас він прийшов ще з часів середніх віків. Київська Русь знала його як сирівець, що готували з житнього хліба, солоду та житнього борошна. 

Медовуха – це дуже стародавній напій, що готувався із медової сити (води з медом), шишок хмелю. Настоювалася медовуха довго, а була дуже міцною. ЇЇ подавали тільки на великі свята, зокрема на весілля. Молодята пили медовуху цілий місяць – звідси й поняття «медовий місяць».

Кисіль – його уже знали наші предки майже 1000 років тому. Це був дуже простий напій для всіх. Готували його з вівса, пшениці, іноді додавали сік ягід – калини, ожини чи малини. Як згущувач використовували крохмаль. Він був чудовою десертною стравою. 

Збитень – ну це наш слов’янський чи український «глінтвейн». Вживали його взимку, пили гарячим з різними прянощами з додаванням меду. 

Ну й нарешті пиво. Пам’ятаєте як закінчуються казки: «Мед, пиво пили, а в рот не попало…». Пиво варили на Україні з давніх давен, зазвичай варили його при монастирях, а також удома. Виготовляли пиво з ячменю, пшениці з додаванням хмелю й солоду. Вода ж повинна мала бути – кришталевої чистоти. Любили цей пінний напій усі: й багаті й бідні, пиво полюбляли й серед козацтва. 

Наливки – це слабоалкогольні напої, що готували наші предки за власними, іноді дуже цікавими рецептами. Ягоди, фрукти засипали цукром (цукор був дуже дорогим) отож наливки, чи настоянки виставлялися досить рідко й тільки для дуже шанованих гостей. Рецепти наливок передавалися з покоління в покоління. 

Напоїв, що вживали українці в давнину багато. Ми розповіли лише про деякі.

Щедра наша земля, хороші роботящі люди, дуже гостинні. Попри всі негаразди застілля з родичами чи друзями – чудова нагода проявити широту української душі. А вже їжа та напої – не підведуть! 











Немає коментарів:

Дописати коментар