Так чи інакше,
а спеції, як смакові приправи, були відомі людству десятки тисяч років. У
кожного народу вони були свої. У слов’ян – простіші. Ті, що росли в полі чи на
луках. Це і дикий часник, хрін, чебрець, м’ята, кріп, цибуля. Велике переселення
народів й відкриття нових земель зробило можливим наблизити не тільки нові
землі, але й нові незвідані спеції, відчути нові смаки та аромати. Сьогодні
вашій увазі ми пропонуємо «спец-огляд» - Інформ-хвилинку про найпоширеніші
спеції.
Кругом його додають:
Червоний перець
– батьківщина його Мексика й Гватемала. Ацтеки та Майя в давнину
використовували його замість солі (вона була їм мало відома). Червоний перець
до Європи завіз лікар Колумба, як лікарську рослину, що з часом потрапила на
кухню, в їжу – й задравши свій «червоний ніс» перець пішов мандрувати світом.
Він насправді додає не тільки гостроти страві, але й має антисептичні
властивості.
Та годі про
гірке. Цю спецію знають усі: тістечка, торти вся випічка не обходиться без неї.
Це ваніль. Тонкі палички-стрючки орхідеї сорту Vanilla planifolia. Які рідко можна
знайти на риках, бо її ціна досить велика. Один стрючечок коштує до п’яти
доларів США.
Слідом йде кориця, яка теж є улюбленою приправою кондитерів. Кориця – природний антисептик, має протимікробну дію, регулює рівень цукру в крові. Ці тонкі коричневі трубочки знає кожен, хто займається випічкою. Батьківщина її Індія й Шрі-Ланка. Але є й кузина спеції – касія. Вона її заміняє на ринку спецій, трубочки її товщі, жовті, сильно пахнуть, вирощують її й в нас, до того ж вона набагато дешевша.
Ну й ще одна
спеція без якої ми не мислимо своєї кулінарії – лавровий лист.
Не дарма ж кажуть, що він благородний й вічно зелений. Не будеш тут вічно зеленим, бо живе дерево аж до 400 років. Листя використовували й як ліки, як приправу, як нагороди переможцям Олімпійських ігор. Та й ми з вами кладемо ці ароматні листочки в супи, борщі, м'ясо, рибу, плов, маринад[П1] . Й не думаємо, що якихось 600 років тому вони були на вагу золота.
Ну й щоб не було дуже солодко наостанок – цибуля. Мабуть у нас вона була практично завжди й дика й на городі. Вона згадується навіть у Біблії. Люди її вживали вже п’ять тисяч років тому. Під час христових походів слава цибулі була такою, що її вживали й лицарі й королі. На Сході вона була мало відома. До речі, 1250 році французи вимінювали у сарацинів своїх полонених, саме за цибулю. За людину давали вісім цибулин! Без неї (цибулі) неможливо приготувати практично нічого. Вона як червона так і була поряд з нами на кулінарному столі додає присмаків й ароматів нашій їжі. Як змінилися часи! Всі спеції більш-менш доступні нам й звичні. Готуючи страву на кухні, додаючи приправи, згадаймо, що за кожною, навіть найзвичайнішою, стоїть цікава, іноді не проста історія.
Немає коментарів:
Дописати коментар