пʼятницю, 12 червня 2020 р.

«Сімейне читання –це важливо»

Часто батьки скаржаться, що сучасні діти практично зовсім не люблять читати – їм більше подобається дивитися телевізор. Щоб прищепити дитині любов до читання, батьки самі повинні полюбити спілкування з книгою. Коли мама і тато книг зовсім не читають, а дитині вселяють, що це дуже корисно й важливо, то навряд чи це навіювання буде мати хоч якийсь ефект.
Дитина переймає теставлення до читання і книги, яке існує у її батьків. Недарма ще в XVI столітті були написані рядки: «Дитина вчиться тому, що бачить у себе в будинку, - батьки приклад їй». Але як же зробити так, щоб ваше бажання прищепити любов до літератури реалізувалося у вашому чаді? Слід починати роботу формування інтересу дитини до книги ще з раннього дитинства.
Насолоджуйтесь читанням самі
1. Читайте дітям вголос з самого раннього віку. Не варто підміняти справжнє знайомство з книгою прослуховуванням аудіозаписів казок.
2. Беріть з собою дітей до бібліотеки і вчіть користуватися її фондами.
3. Показуйте, що ви цінуєте читання: купуйте книги, даруйте їх самі і отримуйте в якості подарунка.
4. Зробіть читання захоплюючим заняттям: покажіть, що книги повні чудових ідей, які діти можуть використовувати у своєму житті.
5. Нехай діти самі вибирають собі книжки і журнали.
6. Нехай дитина читає вголос кому-небудь із родичів.
7. Збирайте книги на теми, які надихнуть дітей ще щось прочитати про це (книги про динозаврів, космічні подорожі і т. д.)
8. Запропонуйте дітям до або після перегляду фільму прочитати книгу, за якою поставлений фільм.
9. Якщо діти подивилися цікаву передачу по телевізору, дістаньте книгу на цю тему.
10. Частіше запитуйте думку дітей про книги, які вони читають.
11. Дітям спочатку краще читати короткі оповідання, а не великі твори: тоді у них з'явиться відчуття закінченості і задоволення.


Немає коментарів:

Дописати коментар