понеділок, 1 червня 2020 р.

«Бережи хліб змалечку»




З давніх-давен хліб у великій пошані в людей.  В Україні завжди Хліб – символ українського народу тому говорять: Хліб всьому голова! Хліб – святий! Він  завжди був присутній у різних етапах життя наших людей. Адже  народ, який пережив Голодомор знає йому ціну .   Це не просто продукт харчування, він в українській культурі завжди наділявся певною цінною символікою, ставав оберегом. Впродовж віків селяни пекли житній хліб, з борошна пшениці тільки на неділю і на свята. Представимо до Вашої уваги деякі традиції  повязані з хлібом.


     На вишитім рушникові хлібом – сіллю стрічають дорогих гостей в Україні. Хліб є обрядовий, святковий і буденний: калачі, плетінки, булочки, маківники, пампушки. Майже всі хлібобулочні вироби круглі немов Сонце.
    
На весілля випікають короваї, які оздоблюють випеченими з тіста квітами, листочками, фігурками птахів,лебедів,як символ вірності, голубів, солов’їв…Хлібом благословляють молоду пару. На Великдень українки печуть хліб, який називається пасха.
    





На поминальну службу у церкву християни приносять хліб, над яким священик служить службу, читає молитви.
     На Святий вечір українці ставлять у своїх світлицях «дідух» сплетений з колосків пшениці – символ хліба. А на столі різдвяні пампухи.
 Тому сьогодні потрібно розуміти його роль і аж ніяк її не применшувати.  
Пишаймося тим, що у нас є такі славні звичаї, пов’язані з хлібом. І ми  сподіваємось, що, як і з давніх років, традицію пригощання хлібом та шанобливе ставлення до нього  ми збережемо  і надалі.

Немає коментарів:

Дописати коментар