понеділок, 15 червня 2020 р.

«Найвідоміші казкові та книжкові миші»

Що може об’єднати звичайну сіру мишу, комп’ютерну мишку, лабораторну, , лялькову, польову, «гороскопну»-звичайно історією в книжці чи журналі. Образ мишки не такий простий, як видається на перший погляд. В деяких вона хитра, ледача, шкідлива, розумна, в інших наділена надприродними властивостями і може допомогти тому, хто опинився в скрутних обставинах. Миші – дуже яскраві персонажі, які чудово пасують до дитячих творів. Українські дітлахи знайомі з такими звірятами з дитинства, і кожен з читачів знає хоча б одну казку, де героями є миші. Їх можна дотепно змалювати, залучити до фантастичних пригод, подружити з іншими звірами, і, найголовніше, надати їм потрібний характер та створити захопливу повчальну історію. Адже , тільки миша спроможна була хвостиком розбити яйце, що до неї нікому не вдалося зробити. У чарівних казках миша — загадковий персонаж. Вона не виступає в якості головного героя, але часто, з'явившись на мить, вирішує ситуацію чи вносить свою пікантність. Наприклад, таку роль миша грає у казках «Ріпка» і «Курочка Ряба». І навіть у комп’ютері, як відомо, маніпулятор названо «мишкою» саме через те, що він дозволяє швидко «бігати» екраном монітора.
Саме завдяки близькості гризунів до людей і народилися народні прикмети про мишей.Так, наприклад, молочний зуб дитини, що випав, кидали, приговорюючи: «Мишко, ось тобі зуб кістяний – дай нам золотий». Завелась одна мишка — до народження дитини. Пищить в хаті — буде весілля. Щур забіг в будинок і самостійно вибіг — чекайте велике багатство.
2020 рік згідно  укладачів китайського гороскопу та прибічників східної філософії  є  роком Щура .Тому і рік видався такий незвичний як Ви самі уже відчули на собі.
Якщо тебе зацікавив цей персонаж, прочитай  наступні  історії про цих тваринок:
Гофман Е. Лускунчик і Мишачий король : казка / Е. Гофман ; пер. з нім. Є. Поповича, мал. О. Ігнащенко, В. Ігнащенко. – К. : Веселка, 1991. – 199 с. : ілюстр.
Дуванський  В. Лев та Миша : віршована казка / В. Дуванський ; худож. О. Смірнова. – К. : Павлім, 2004. – 11 с. – (Улюблені віршовані казки).
Резников А. Приключения кота Леопольда. Бурный поток / А. Резников; рис. авт. – М. : Омега, 2004. – 42 с. : ил. – (Для самых маленьких).
Чеповецький Ю. Пригоди Мицика : казка / Ю. Чеповецький ; пер. з рос. Н. Забіли ; мал. В. Гончарова. – К. : Веселка, 1993. – 51 с. : ілюстр.








Немає коментарів:

Дописати коментар