пʼятницю, 4 листопада 2022 р.

“Роздобудько – вибрала долю сама собі”

 


У листопаді Ірен Роздобудько святкує свій 60 - річний ювілей. Талановита письменниця, поетеса, журналістка. Авторка понад 30 романів і 5 кіносценаріїв, лауреат багатьох престижних премій, неодноразова переможниця літературного конкурсу “Коронація слова”… Вона успішно працює в різноманітних жанрах, і кожний новий її роман – це справжня радість для читачів. Бібліотека – філія №12 пропонує поринути у літературну подорож “Роздобудько – вибрала долю сама собі”

 Батьки назвали доньку Ірен на честь героїні роману Джона Голсуорсі “Сага про Форсайтів” Ірен Форсайт. У шість років дівчинка написала своє перше оповідання – “Казку про Чайник і Матрьошки”. Однак ще до того, як навчилася писати, вона вигадувала різні історії й небилиці та розповідала їх друзям у дитячому садку, особливо під час тихої години.

Хронологію своєї кар’єри як письменниці, Ірен розпочала у 2000 році, коли написала свій дебютний роман – “Пастка для жар-птиці”. Він майже одразу завоював для своєї авторки славу серед читачів та критиків. Але дійсно всенаціональне визнання вона отримала за роман “Ґудзик”, що був опублікований у 2005 році. Цей роман до речі був екранізований, а Роздобудько сама виступила в ролі сценариста.




З-під її пера вийшла досить таки великий список різножанрових творів, зокрема: “Якби”, “Все, що я хотіла сьогодні”, “Зів’ялі квіти викидають”, “Дванадцять або Виховання жінки в умовах, не придатних до життя” та інші.


Крім письменницької діяльності, вона ілюструє книги інших авторів, грає на гітарі та захоплюється вишивкою бісером. А з творчістю письменниці можна ознайомитися не тільки в форматі прози, а й у віршах. Читати книги Ірен Роздобудько варто, якщо вам близька сучасна українська література.






Ляказочки Кожна дитина любить іноді повередувати, покапризувати, накапостити, буває злюкою, боїться темряви, не хоче прибирати за собою іграшки – і ще багато всього... Знаєте, як це подолати? Дуже просто: почитайте своєму малюку веселі, збитошні, дуже несподівані ляказочки популярної письменниці Ірен Роздобудько. І ви побачите, що ваша дитина дуже легко впізнає себе в різноманітних страшних ситуаціях, які сама пережила. І впевниться, що насправді все зовсім не страшно, а навпаки – весело!

 Пригоди на островi Клаварен Якщо є двоє дівчаток п’ятикласниць, й одна з них розумниця, а інша більше схожа на хлопчика, то чекай небезпечних пригод та витівок. Рено, як її називають однолітки, і Клава– справжні подруги. І тому не дивуєшся, коли вони вирішують дослідити невідому печеру під річкою. Хоча це небезпечно – лізти у нікому невідому печеру.Але це пригодницька казка, і тому таких запитань під час читання не виникає.


“Арсен” – головний герой повісті, міський хлопчик і росте без батька. Одного літнього дня він втікає із дому і їде до бабусі та дідуся, по батьківській лінії. Саме тут починається вся його історія про кохання, про предків та про таємниці села…





“Коли оживають ляльки” - ця книжка – своєрідний “дебют” знаної авторки. Перша спроба прози для дітей відкриє зовсім іншу, несподівану грань її обдарування.

Не менш цікаво, ніж життя дорослих, постає у зображенні Ірен Роздобудько світ дитинства. Читач дізнається про духів, що мешкають у посуді, про те, як гноми наближають пори року й прикрашають небо зірками, і про те, як оживають ляльки.

Вітаємо письменницю з ювілеєм! Бажаємо миру, міцного здоров’я, творчих злетів та вдячних читачів!  

Немає коментарів:

Дописати коментар