пʼятницю, 4 листопада 2022 р.

Літературна хвилинка «Статус: свекруха – очима письменників»

                            «Якщо ви відчуваєте за плечама крила, значить у вас  хороша

                              свекруха». Марлен Дітріх.

                  


Бібліотека №12 запрошує всіх користувачів приєднатися до молодого, в Україні, свята – Дня свекрухи. Якщо не чули – прочитайте й дізнайтеся. Свято варте уваги, бо  практично кожна дівчина, беручи шлюб, «отримує» і другу маму…

     Щорічно в останню  неділю жовтня відзначається міжнародний День свекрухи,  який має оригінальну англійську назву Mother-In-Law Day, та вшановує жінку, котра називається дещо різким словом «свекруха». У США це свято є національним, проте не має офіційного статусу. Таке святкування можна назвати незвичайним, але воно має багато прихильників по всьому світу.  

                                             

Mother-In-Law Day бере свій початок з 1934 року. Тоді, 5 березня, редактор однієї техаської газети, Джин Хоу, зазначив у своєму виданні, що було б чесно відзначати, окрім днів матері та батька, також День  свекрухи, бо вона є другою матір’ю. Офіційних підтверджень цій історії немає, проте сьогодні вона сприймається, як достовірна.

 


З часом почали вітати свекрух, в наші дні свято прийшло у країни Латинської Америки та Європи. Перші декілька років святкували в березні, пізніше перенесли дату на останню неділю жовтня. В Україні відзначення цього дня розпочалось зовсім нещодавно.

Трішки історії.

        В 1934 році відбулося перше святкування Дня свекрухи, за зразком Дня матері, – в місті Амарілло, штат Техас. (Місто, до речі, трохи менше за нашу Полтаву).

        В 1970 році Американське товариство флористів проголосило останню неділю жовтня Національним Днем ​​свекрухи.

      


 Незалежно від близькості відносин зі свекрухою привітайте її. Навіть маленький жест уваги запам’ятається надовго. Запропонуйте вашій «другій матері» піти до улюбленої кав’ярні чи на прогулянку, пригостивши смачною кавою.

Пам’ятайте, що найдорожчий подарунок – це увага. Іноді достатньо лише обіймів або щирого компліменту. Проведіть час з матерями, готуючи спільну вечерю та слухаючи цікаві розповіді з минулого. Перегляньте у домашньому колі сімейні фото чи відео. Зробити матір щасливою дуже просто!                                                                                   

         Письменники, ці «людинознавці», не могли пройти повз такої теми, як відносини двох найближчих для чоловіка жінок: невістка та свекруха. Попри те, що більшість жартів зараз на військову тематику, є й "вічні" теми, актуальні в будь-яких обставинах. Не дарма гумор — надійний щит для мозку і хороший спосіб трохи відволіктися від поганих  новин.


На пам’ять одразу приходить знаменита «Кайдашева сім’я» Нечуя-Левицького.

 Але, як кажуть, то «класичний варіант» відносин.  Були і є прекрасні жінки поважного віку, що розуміють: помилки роблять всі! А молоді люди, особливо, і треба  по-доброму й  ненав’язливо допомогти близьким. Ми пропонуємо цілу добірку гарних книг саме про відносини свекрухи і невістки. На нашу думку ці книги найцікавіші на дану тематику. 1.Браднелл М. Ранчо кохання.        2.Гепворс С. Свекруха.     3. Новікова Ю. Свекруха та невістка: мир чи війна?         4.Редіголо Д. Професія тещі-свекруха.      5.Космасова Л. Якщо свекруха – відьма. (це фентезі).

  


Попри те, що більшість жартів зараз на військову тематику, є й "вічні" теми, актуальні в будь-яких обставинах. Не дарма гумор — надійний щит для мозку і хороший спосіб трохи відволіктися. Прочитайте, посмійтеся всією сім’єю, привітайте свекруху (в кого є), зі святом. Нехай у вашому  домі завжди горить вогник любові, добра і надії!                                                    

Немає коментарів:

Дописати коментар