вівторок, 29 листопада 2022 р.

« СНІД стосується кожного»


 Щорічно з 25 листопада до 10 грудня у регіонах України проводиться загальнонаціональна акція «16 днів проти насильства», що має на меті привернути увагу громадськості до актуальних для українського суспільства проблем. Наша бібліотека філія №12 також долучилася до акції  через висвітлення проблеми СНІДу.



Уперше захворювання на СНІД (синдром набутого імунного дефіциту) було виявлено в 1980 році в Нью-Йорку і Каліфорнії  в наркоманів, що використовують внутрішньовенне введення наркотиків. Вже в 1988 році серйозно стурбованими урядами була організована зустріч міністрів охорони здоров'я найбільших країн світу. На ній уперше привселюдно пролунав заклик до соціальної терпимості та розширення обміну інформацією щодо ВІЛ-інфікованих. Тоді ж Всесвітня організація охорони здоров'я прийняла резолюцію, в якій 1 грудня офіційно оголошено Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом.


10 основних фактів, які молодь має знати про ВІЛ та СНІД

1. Хвороба, спричинена вірусом імунодефіциту людини – ВІЛ, призводить до смертельної хвороби – синдрому набутого імунодефіциту людини (СНІД). ВІЛ та СНІД - невиліковні.

2. Людина, уражена вірусом, може виглядати здоровою і почуватися добре довгі роки, навіть,  якщо вона є носієм вірусу.

3. Вірус може передаватися на всіх стадіях захворювання через кров,  статеві зносини, , грудне молоко.

4. Найчастіше ВІЛ-інфекція передається статевим шляхом. Молоді дівчата особливо вразливі до ВІЛ при сексуальних контактах.

5. Найбільш уразливі молоді люди, які вживають наркотики ін’єкційно, або мають сексуальні контакти з ін’єкційними споживачами наркотиків. ВІЛ-інфекція може також передаватися через нестерильні інструменти при пірсингу, татуажі та інших маніпуляціях, в яких є контакт з кров’ю.

6. Тест на ВІЛ здійснюється системою охорони здоров’я і, в першу чергу, центрами профілактики СНІДу. Тест на ВІЛ є конфіденційним.

7. ВІЛ-інфекція не передається через обійми, потискання рук, користування туалетом, басейном, постільну білизну, кухонний посуд, укуси комах тощо.

8. Дискримінація людей, які живуть з ВІЛ, – це порушення прав людини.

9. Упродовж тривалого часу так званим "нульовим пацієнтом" називали французько-канадського стюарда Гатана Дюгу. У 1981 році він став першим пацієнтом, у якого підтвердили таємничу хворобу.

10. Вакцину створюють  2 організації: Scripps Research; IAVI.

 Згідно з офіційними даними, в Україні проживає понад 240 тисяч ВІЛ-позитивних людей. Кожен сотий у віці від 15 до 49 років – інфікований вірусом імунодефіциту. У світі з недугою бореться кількість людей, яка є трохи меншою за все населення України – 38 мільйонів.


Висвітлення  таких проблем нашого суспільства,   виховує громадянську позицію, відповідальність за свої вчинки, повагу до честі, гідності іншої людини. Поважаємо себе та інших.

Немає коментарів:

Дописати коментар