вівторок, 15 листопада 2022 р.

Солодка ягода сонця (День виноградарства)

 


Виноград – ягода сонця і ягода Бога. Виноград - одна з найдавніших рослин на нашій планеті. При розкопках на місці стародавнього Вавилона, у Єгипті, Палестині археологи знаходять насіння винограду, які пролежали в землі кілька тисяч років. На півдні нашої країни виноград також вирощують уже кілька тисячоліть.

Легенди підтверджують, що ця рослина древнє. Так, стародавні греки вважали, що обробляти виноград їх навчив бог Діоніс. У Молдові відома легенда про лелеку, що приніс галузку. З неї і виріс тут перший кущ винограду.


У наш час цю рослину можна зустріти на всіх континентах. Виноградарством займаються в багатьох країнах. Виноград також вирощують у Середній Азії, на Кавказі, на півдні Україні, в Молдові та в інших районах. Виноград - багаторічна ліана. Солодкі і ароматні ягоди винограду пофарбовані в різні кольори. Тут природа фарб не пошкодувала! Сині, фіолетові, темно-червоні та рожеві, зелені і жовтуваті. Є виноград з майже прозорими ягодами, інший - з матовими, третій - з ягодами, зворушеними коричневим «засмагою», у четвертого вони як би обсипані інеєм. Є ягоди круглі, овальні, довгасті. А у знаменитого винограду, який зазвичай називають «дамські пальчики», ягоди довжиною кілька сантиметрів. Ягоди винограду їдять свіжими. З них готують ізюм і сік, варять варення, роблять вино. Кращі родзинки - кишмиш - отримують з винограду без кісточок.


Корисні властивості темних і білих сортів винограду трохи відрізняються.

Білі сорти винограду багаті на фосфор, кальцій, цинк, магній. Ці ягоди здатні усунути закислення організму, поліпшити концентрацію уваги, знизити тиск, забезпечити профілактику остеопорозу.

Темні сорти — джерело заліза, завдяки чому підтримують у нормі рівень гемоглобіну в крові, корисні для тих, хто страждає від анемії. Йод регулює роботу щитоподібної залози, а бор — корисний для здоров’я жінок.

Виноград синіх сортів стимулює секрецію травного соку, має жовчогінні властивості, позитивно впливає на судини, на роботу серця, у ньому є антиоксиданти, що тонізують, і антибактеріальні компоненти. Темні сорти захищають організм від вільних радикалів.

Зелений виноград рекомендовано при захворюваннях нирок, проблемах з травленням, підвищеній утомі, катаракті. У ньому багато вітамінів і флавоноїдів.

Ягоди зеленого винограду корисні астматикам і людям із серцево-судинними захворюваннями.

Дієтологи радять їсти ягоди з кісточками та зі шкіркою, які сприяють очищенню кишечника від шлаків. У кісточках винограду оптимальна кількість вітамінів А, Е, К та природних олій, які використовуються для омолодження організму.

 Цікаво, що в домашньому винограді із дрібними кислуватими ягодами може бути більше вітамінів, ніж у солодкому сортовому.

І, звичайно ж, у всьому треба знать міру. Так і з виноградом важливо не перестаратися. До ягоди з обережністю треба ставитися алергикам, людям із захворюваннями нирок, шлунково-кишкового тракту, а також тим, хто проходить певний курс лікування, треба радитися з лікарем.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар