четвер, 25 серпня 2022 р.

Година цікавої інформації «Вони подарували нам свої серця» (до Всесвітнього дня вдячності собакам)

                                      


 26 серпня відмічають добре і хороше свято –  день Вдячності собаці (
Dog Appreciation Day).  Бібліотека №12 запрошує всіх «собачників» приєднатися до цього свята.

      Дата ця з’явилася в 2004 році в США як Національний день собаки, завдяки Колін Пейдж, експерту зі способу життя домашніх тварин.

Свято всім припало до душі і поступово вийшло за кордони та стало  міжнародним. Воно не має офіційного статусу. Проте його відмічають всі собаководи, а також всі, хто любить  цих чотирилапих супутників людини.

       Собаки живуть поряд з людьми більше 15 тисяч років. Саме собаки стали першими одомашненими тваринами. Помічники в полюванні й охороні, вірні та віддані друзі людини – ось хто такі собаки. Порід собак  за ці часи виведено дуже багато, і кожна чимось знаменита. Ми знаємо чимало справжніх подвигів собак, що іноді ціною власного життя рятували людей.

                                   

        Згадаймо знаменитого сенбернара Баррі, що в Альпах врятував більше 40 людей. Собаки несли охорону на кордоні, доставляли медикаменти й вакцину в важкодоступні місця. Пес породи хаскі на кличку Балто врятував від епідемії дифтериту ціле містечко Ном, вчасно доставивши вакцину для щеплення, пройшовши з упряжкою 1085 кілометрів в заметіль!

                                       


        Собаки здатні на воістину легендарну відданість своїм господарям. Всі пам’ятають  Хатіко, пса породи акіто-іну,  що став символом  відданості в Японії. Він дев’ять років чекав на свого господаря, не знаючи що той помер.

                                        


         Неможливо переоцінити допомогу собак, що служать в Службі з надзвичайних ситуацій. Скільки життів врятували вони! І тут ми згадуємо нашого українського рятувальника, якому по-праву належать всі лаври – це пес породи джек-рассел-тер’єр на ім’я Патрон! Патрон – собака сапер, талісман  ДСНС в Чернігівській області. Він виявив понад 100 вибухових пристроїв, встановлених ворогами! Президент нагородив Патрона медаллю «За віддану службу», а 27 травня 2022 року на 75-му Канському фестивалі Патрон отримав «PalmDog Manitarian», нагороду, яку вручають за зв’язок між людством і собаками. 23 червня Патрону  «вручили»  «Золоту лапу» – нагороду від ірландського клубу кінологів. Які нагороди – і всі заслужені!                      

        


Взаємній любові  між людьми і собаками  важко знайти раціональне пояснення. Просто любимо, а собаки, якщо потрібно, готові віддати за нас своє життя. Цінуймо їх, їхню любов та вірні серця. Вони того варті!

         На останок порада: прочитайте ці книги, і перед вами відкриється світ щирої дружби, відданості і любові.

 1. Кідман Ніка. Про що мовчить собака.

 2. Найт Ерік. Лессі.

 3. Стрпонг Джеремі. Ракета на чотирьох лапах.

 4. Камерон Брюс. Мандрівка хорошого пса.

 5. Павленко Марина. Миколчині історії.

 6. Запека Віталій. Цуцик.

                                              Мал.6

Немає коментарів:

Дописати коментар