3 серпня відзначають Всесвітній день кавуна. На даний час існує понад 1200 сортів кавунів, які вирощують в 96 країнах світу. В основному це країни з теплим кліматом. Бібліотека – філіал №12 пропонує інформ-хвилинку “Кавунове свято” Що може бути у спекотний літній день смачнішим за соковитий солодкий кавун? Кавун люблять всі - діти й дорослі, тварини і птахи…
Батьківщиною кавуна є Південна Африка. Цікаво, що культурні кавуни вивели ще
прадавні єгиптяни. Люди ласують кавунами вже 4000 років!
Був кавун відомий і в Стародавньому Римі, де його їли свіжим або засоленим, а також варили з нього мед.
В Африці росте дикий кавун розміром з велике яблуко.
Науковці називають кавун “ягодою”. Адже у нього тонка шкірка і соковита м’якоть
з насінням. Але нам важко назвати “ягідкою” сучасний американський кавун сорту “Кароліна – Крос”, що встановив світовий рекорд. Він важить 122 кілограми!
У багатьох країнах світу можна купити новий вид кавунів –
квадратні. Такі кавуни вирощують з використанням прозорих пластикових форм.
Вирощують квадратні кавуни в Бразилії, Об’єднаних
Арабських Еміратах, Японії. В Японії городники вирощують кавуни фантастичної
форми: кубічні, пірамідальні і дивні кавуни у вигляді голови людини!
У Китаї вивели кавуни з м’якоттю золотистого кольору, який став дуже популярним, адже золото в цій країні, символізує багатство.
В Ізраїлі селекціонери навчилися вирощувати кавуни без
кісточок.
Працівники бібліотеки – філіалу №12 пропонують вам
ознайомитися із книгою Катерини Смирнової “Наліпки для малят. Кавун”, Марії Морозенко “Що це?”, Жана-Крістофа Дерр'єна “Фріжель і Флаффі. Таємниця загублених
кавунів”, та більше дізнатися про цілющі властивості неперевершеного короля ланів.
Кавуни – справжня скарбниця корисних речовин. Вони додають здоров’я всім: і дорослим, і малечі.
Смачного частування!
Немає коментарів:
Дописати коментар