вівторок, 2 серпня 2022 р.

“Кавунове свято”

 


3 серпня відзначають Всесвітній день кавуна. На даний час існує понад 1200 сортів кавунів, які вирощують в 96 країнах світу. В основному це країни з теплим кліматом. Бібліотека – філіал №12 пропонує інформ-хвилинку “Кавунове свято” Що може бути у спекотний літній день смачнішим за соковитий солодкий кавун? Кавун люблять всі -  діти й дорослі, тварини і птахи…

Батьківщиною кавуна є Південна Африка. Цікаво, що культурні кавуни вивели ще прадавні єгиптяни. Люди ласують кавунами вже 4000 років!

Був кавун відомий і в Стародавньому Римі, де його їли свіжим або засоленим, а також варили з нього мед.

В Африці росте дикий кавун розміром з велике яблуко. Науковці називають кавун “ягодою”. Адже у нього тонка шкірка і соковита м’якоть з насінням. Але нам важко назвати ягідкою сучасний американський кавун сорту Кароліна – Крос, що встановив світовий рекорд. Він важить 122 кілограми!

У багатьох країнах світу можна купити новий вид кавунів – квадратні. Такі кавуни вирощують з використанням прозорих пластикових форм.

Вирощують квадратні кавуни в Бразилії, Об’єднаних Арабських Еміратах, Японії. В Японії городники вирощують кавуни фантастичної форми: кубічні, пірамідальні і дивні кавуни у вигляді голови людини! 


У Китаї вивели кавуни з мякоттю золотистого кольору, який став дуже популярним, адже золото в цій країні, символізує багатство.

В Ізраїлі селекціонери навчилися вирощувати кавуни без кісточок.

Працівники бібліотеки – філіалу №12 пропонують вам ознайомитися із книгою Катерини Смирнової “Наліпки для малят. Кавун”,  Марії Морозенко “Що це?”,  Жана-Крістофа Дерр'єна Фріжель і Флаффі. Таємниця загублених кавунів”, та більше дізнатися про цілющі властивості неперевершеного короля ланів.


Кавуни – справжня скарбниця корисних речовин. Вони додають здоровя всім: і дорослим, і малечі.

Смачного частування!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар