четвер, 18 серпня 2022 р.

”Зупинити мить, зупинити час”

 


Всесвітній день фотографії, які усі фотографи та цінителі даного мистецтва відзначають щорічно 19 серпня, був заснований у 2009 році за ініціативою австралійського фотографа на ім’я Корскі Ара.




Бібліотека – філія №12 пропонує інформаційну годину Зупинити мить, зупинити час. Хто зробив першу фотографію? Багато віків людина прагнула відобразити те, що вона бачить навколо себе. З Ⅹ і до ⅩⅤⅠ ст. існував пристрій, який називався камера – обскура. Вона була попередницею фотографічної камери. За допомогою камери – обскури зображення проектувалося на папір, а по цьому зображенню можна було обвести олівцем, щоб отримати точне його відтворення на папері.

У 1802 році два винахідники Уеджвуд і Хамфрі зробили важливий крок уперед. За допомогою контактного друку їм вдалося передати силуети малюнків, зроблених на склі, на папір, покритий азотним сріблом. Але вони не знайшли способу зберігати ці відбитки.

У 1816 році Джозеф Ньєпс зробив фотоапарат, за допомогою якого вдалося отримати негативне зображення.

   Перша у світі фотографія. 1826.                 Гравюра з геліографії. 1827.      Накритий стіл. 1829.

  Джозеф Ньєпс(1765 – 1833)                        Камера-обскура Ньєпса 1816-1822.    Фотокопія гравюри XVII ст. 1825.

А в 1835 році Уїльяму Тальботу вдалося отримати постійне зображення. Тальбот першим виготував позитивне зображення з негативів, першим розробив фотодрук, першим опублікував в 1844 році книгу, ілюстровану фотографіями.

  Уїльям Тальбот (1800 - 1877)                          Фотознімок в Лекок. 1835 рік        Обкладинка книги

З цього часу винаходи й удосконалення в цій області пішли одне за одним. Широко відома фотокамера Кодака зявилася на ринку в 1888 році. З цього й почалася сучасна фотографія.

Більшість фотографічних процесів засновані на тому факті, що під впливом світла чорніють нітрити срібла. А це явище було відкрите в ⅩⅤⅡ столітті алхіміками, які шукали способи перетворення звичайних металів на золото.

Перша фотографія нашої планети, повністю освітленої Сонцем, була зроблена екіпажем американського космічного корабля Аполлон – 17в 1972 році. Цікаво, що цей знімок, пізніше названий “Синій мармур”, використовується в більшості сучасних фільмів, якщо потрібно показати вид Землі з космосу.

Найдорожча фотографія у світі – це "Рейн II" німецького майстра Андреаса Гурскі. Вона пішла з аукціону за рекордну суму в 4,3 мільйона доларів.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар