неділю, 21 серпня 2022 р.

Літературна година «Честь носити Орден Усмішки» ( 85-річчя Н .Бічуї)


Незабаром Україна буде святкувати свою Незалежність і саме в цей день, 24 серпня  1937 р., у м. Києві  в сім’ї службовців народилась чудова письменниця, журналіст, член Національної спілки письменників України -Ніна Леонідівна Бічуя. Тому  бібліотека філія № 12 пропонує до вашої уваги Літературну годину «Честь носити  Орден  Усмішки».



Навчалась у СШ № 5. Закінчила факультет журналістики Львівського університету ім. Івана Франка. У 1989-1997 — редактор газети "Просвіта". Живе у Львові, пише твори та перекладає з польської. Авторка книг: "Дрогобицький звіздар", "Повісті", "Квітень у човні". "Родовід", "Бенефіс", "Десять слів поета"  та книжок для дітей — "Канікули у Світлогорську", "Шпага Славка Беркути", "Звичайний шкільний тиждень". "Яблуні і зернятко" та ін. Прозові тексти письменниці виходили в перекладі болгарською, польською, німецькою та іншими мовами.


Лауреатка премії ім. Б. Лепкого (2005). Кавалер Ордену Усмішки (2007). Орден Усмішки— спочатку польська, пізніше — міжнародна нагорода, яка присуджується відомим людям, які приносять дітям радість. Лицарів ордену вибирають у результаті великого обговорення та голосування у школах та ліцеях Польщі 2 рази на рік: навесні та восени. В комісію з 60 чоловік входять не лише громадяни Польщі (їх більшість), а й інших країн, а саме: Велика Британія, Судан, Аргентина, Австралія, Білорусь, Бельгія, Франція, Ізраїль Канада, Німеччина, Туніс, Україна, США, Угорщина, Італія, Румунія, Литва, Чехія, Азербайджан, Грузія, Вірменія, Японія, Сербія. На церемонії вручення нагороди лауреат повинен із усмішкою випити склянку лимонного соку!


Ніні Бічуї завжди  хотілось, щоб хоч одна з її книг була так само затерта, зачитана, як відомі казки. А ще вона признавалась ,що в її творах звучать  підслухані нею слова її шкільних  та університетських  друзів та вчителів, які вона перенесла  на папір. Майже всі написані нею твори пов’язані з її  улюбленим містом Львовом. Кожного  разу  вона бачила і висвітлювала  його по новому.

             Духовний світ  письменниці:  багатогранний,  дивовижний, незбагненний. Своїх персонажів  вона ставить перед проблемою життєвого вибору.  У душах її ліричних героїв зійшлося минуле і майбутнє. Ми сподіваємося, що її твори будуть приносити радість  новим поколінням маленьких українців. 

Немає коментарів:

Дописати коментар