пʼятницю, 5 серпня 2022 р.

«Хіросіма пам’ятає»(до Міжнародного дня Хіросіми – 6 серпня)

            

       Шостого серпня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї, або День Хіросіми. Сімдесят сім років тому сталася подія, після якої людство вже ніколи не буде колишнім. Наша бібліотека №12  хоче ще раз нагадати про цей страшний день в історії людства.

                                        


        26 червня 1945 року американський крейсер «Індіанополіс» доставив атомну бомбу «Малюк», або «Little Boy» на острів Тініан. 6 серпня  бомбардувальник

Б-29  на літаку, що називався «Енола Гей», взяв курс на Хіросіму. О 8.15 за місцевим часом лейтенант американських ВПС США  Томас Феребі скинув бомбу на місто… Рівно за три дні така ж трагічна доля чекала і  Нагасакі.

                         

                            


              

       Обидва бомбардування стали фатальними днями в історії людства. Кількість загиблих в Хіросімі і Нагасакі від самого вибуху сягнула, понад 80 тисяч осіб. Через п’ять років після ядерної катастрофи ця цифра перевищила 200 тисяч. Згідно з офіційною статистикою Японії, до серпня 2009 року число померлих збільшилося до 413 тисяч. Цих людей так і називають «покоління, яке пам’ятає бомбу».

       У часи трагедії самого поняття «радіоактивне забруднення» ще не існувало, тому евакуація населення з японських міст не проводилась. Люди, що вижили, здебільшого залишалися у зруйнованих містах, намагалися самотужки відбудувати власне житло. Тоді високу смертність ніхто не пов’язував зі шкідливим впливом радіації.

                                              


      Лише згодом стало ясно, що куди більшу небезпеку несе у собі не сам вибух, а радіація, що лишається після нього. Високий рівень опромінення вбиває клітини, викликає радіоактивні опіки, страшні хвороби і смерть. Низький – призводить до мутацій, наслідки яких важко передбачити. Люди хворіють на рак, а народжені ними діти мають вроджені вади. Зазвичай такі наслідки дають про себе знати через багато років після опромінення.

                                               


       За інформацією Організації Об’єднаних Націй, з 1945 року й дотепер від радіації та її жахливих наслідків померло 1170000 жителів планети. 24 вересня            1994 був підписаний Договір про повну заборону ядерних випробувань. Наразі до нього приєдналися 179 держав, в тому числі й Україна. Тепер трохи історії.

       Станом на 1991 рік Україна мала третій за розміром ядерний арсенал світу!

         2 червня 1996 року Україна відмовилася від ядерної зброї. Це лише на превеликий жаль друга, крім ПАР, країна в світі, що  дійсно не хоче ядерної війни.

 «Хай душі загиблих від ядерного вибуху сплять спокійно, бо ми зла більше не повторимо» - це напис на пам’ятникові жертвам у Хіросімі.  

                                                       

                  Людство пам’ятає ХІРОСІМУ! 

Немає коментарів:

Дописати коментар