середу, 17 серпня 2022 р.

Гуманітарна допомога-добровільна і безкорисна (Всесвітній день гуманітарної допомоги)

 


19 серпня у світі відзначають Всесвітній день гуманітарної допомоги, вшановуючи пам'ять Спеціального посланця Генерального секретаря ООН в Іраку Сержіу Вієйра ді Меллу та ще 21 –го його  помічника,  що загинули цього дня 19 років тому під час бомбардування штаб-квартири ООН в Іраку. Запропонована вам  інформхвилинка «Гуманітарна допомога-добровільна і безкорисна» бібліотекою №12 розповість про важливу роботу цих мужніх людей.

 Працюючи пліч-о-пліч із кращими гуманітарними працівниками Лівану, Сирії, Іраку та України, а також інших країн, гуманітарні працівники завжди керуються девізом: «Ми залишаємось і продовжуємо виконувати свою роботу». Адже йдеться   про людей, яким конче потрібна допомога. На першому місці стоять загальнолюдські пріоритети,  пріоритети тих країн, яким особливо важко.  Озвучуються потреби тих, хто втратив засоби до існування, аби їхній голос був почутий. Працівники  гуманітарної допомоги  служать людству. І таким був Сержіу Вієйра та його помічники.

 


Фонд, названий його іменем, запропонував ідею встановити спеціальний день для вшанування пам'яті гуманітарних працівників, які загинули при виконання своєї місії.

  З того часу, як Всесвітній день гуманітарної допомоги вперше відзначали в 2009 році, щороку під час конфліктів по всьому світу гине приблизно 100 гуманітарних працівників. Війна в Україні не є винятком: у 2014 році швейцарський працівник гуманітарної допомоги Лоран Дюпаск’є, який працював у Міжнародному комітеті Червоного Хреста (МКЧХ), загинув під час удару снаряду поблизу штаб-квартири МКЧХ на сході України. А в 2017 році загинув громадянин США Джозеф Стоун – парамедик, учасник патруля спостереження Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ).


За даними ООН, цього року гуманітарної допомоги і захисту потребуватимуть приблизно 168 мільйонів людей. Це одна людина із 45 по всьому світу, і це найвищий показник за останні десятиліття. ООН та організації-партнери мають на меті допомогти 109 мільйонам найбільш вразливих людей, для чого необхідне фінансування в розмірі 28,8 млрд доларів. І таке зростання потреб відбувається  постійно.  Зараз   Україна знову  фігурує на перших шпальтах світових видань. Війна триває, її наслідки відчутні всім.  Декілька мільйонів людей було переміщено з зони конфлікту, і їм довелося розпочинати нове життя в інших частинах країни. Чимало людей втратили роботу, майно та засоби до існування, збідніли. І тут знову на допомогу приходять працівники гуманітарної допомоги .

У Всесвітній день гуманітарної допомоги ми вшановуємо тих, хто поклав своє життя заради інших, а також героїв з реального життя, які продовжують самовіддано працювати, аби допомагати людям, яких зачепила війна в Україні та криза в усьому світі.

Бажаємо  працівникам гуманітарної допомоги в цей день мирного неба, вдячності врятованих і взаємо-підтримки колег.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар