середу, 15 грудня 2021 р.

Година цікавих повідомлень «Український посуд – скарбниця національної культури»

 


            Наближаються новорічні свята та Різдво. Наші цьогорічні етнографічні розвідки  теж добігають кінця. Залишилася тільки година цікавих повідомлень «Український посуд – скарбниця національної культури».

        Ну яке скажіть застілля без гарного посуду? Наші предки мали гарний смак. Отож поведемо розмову про святковий посуд.

Безліч посуду, яким користувались пращури, сьогодні можна зустріти хіба в музеях, або ж десь у селах. Деякі приладдя мають дуже незвичні назви, форми та  призначення.  

      


   Макітра.  Для перетирання маку використовували конусоподібний посуд, який має назву макітра. Виготовляли цей посуд із випаленої глини.

Його також використовували для сходження тіста, подрібнення інших продуктів. У загальному, цей глиняний посуд багатофункціональний.

Саме слово пішло, очевидно, від сполучення слів "мак" і "терти".

   Куманець. Це керамічна посудина, яку зараз використовують як прикрасу. Раніше куманець слугував для зберігання і подання на стіл різноманітних напоїв. Завдяки своїй специфічній формі напій контактував з глиною і мав стійку температуру та неповторний присмак. І звичайно ж був окрасою святкового столу.

Цікаво, що куманці могли бути різної форми, але найвідоміша – це форма дисків або  кругів, які дуже  гарно оздобленні різноманітними розписами. Куманець має вигнуту ручку з ніжкою-підставкою.

Саме слово "куманець" є тюркським  за походженням. А бач, прижилося в Україні.


      Глечик. Глечик – традиційне українське кухарське начиння. Глечик був не тільки посудом, в який наливали молочні продукти чи  різні напої. Його  використовували для приготування в печі. У глечику пряжили молоко чи відтоплювали кисляк для сиру.

                      

        

      Тарілка. Ось основний посуд для застілля! Так, у більшості більш-менш заможних селянських родинах в повсякденному вжитку було щонайбільше чотири глиняні миски (кілька запасних зберігалося на горищі), чотири дерев’яні тарілки. Українські гончарі виготовляли миски різного розміру. Господині мали їх кілька різновидів. Глибші миски використовували для подачі до столу рідких страв, мілкіші – густих. Окрім того, у більших родинах використовували більші за розмірами миски, у менших – менші. Звичайно, у заможних родинах асортимент повсякденних страв і, відповідно, посуду міг відрізнятися, наближаючись до селянського  святкового.

                     

        Кухоль. Це була універсальна посудина. З неї пила дитина молоко чи кисіль,

з неї пили воду. А для  святкового застілля краще кухля і не придумаєш! Величина кухля була різною: від маленького кухличка – до  майже півлітрової посудини. Запропонована вам година цікавих повідомлень, присвячена народному посуду, ще тільки невелика частина тих народних  скарбів, що  очікують на вас, дорогі наші користувачі. Сподіваємося на нові цікаві зустрічі в новому році.

Немає коментарів:

Дописати коментар