пʼятницю, 3 грудня 2021 р.

Публікація «Дві сестрички-рукавички» (до міжнародного дня рукавички – 6 грудня)

                              

Є на світі багато незвичних, але приємних і теплих свят. Багато з них  зовсім не

відмічені в календарі, але  люди з радістю святкують їх. До таких свят як раз і

належить свято Рукавички. Наша бібліотека № 12 запрошує всіх  до святкування цього незвичного свята. А рукавички, як ніхто, заслуговують на  це свято!


    За свою багатовікову історію рукавички освоїли  чимало функцій. Попри те,що вони захищали від холоду, рукавички були предметом етикету, засобом флірту, з допомогою рукавички викликали на дуель…  Як тільки їх не називали: рукавички, зв’язні, дільниці, вареги – все це  різноманітні назви відомого нам усім «одягу» для рук. Зручність і користь цього аксесуару  наші предки оцінили ще в часи Київської  Русі, десь в Х11 столітті. Саме з цього часу й з’явилися перші згадки про рукавиці в літописах. І сьогодні вони, рукавички, необхідна річ в гардеробі й чоловіків, і жінок, і дітей.

      Існує така версія, щодо походження назви «рукавиці». Колись слов’янські мови були набагато ближчі. А  рукавиці називалися «вариги», тобто те, що захищає, оберігає. Рукавички бувають в’язані й шиті. В’язані з різноманітними та красивими узорами, в яскравій кольоровій гамі, з вишитими чи нашитими оберегами.  З початку рукавички були не предметом розкоші, а предметом необхідним у повсякденному житті, а згодом стали символом статусу свого господаря. Хто тільки не носив рукавички!  І королі, князі, і духовенство, і лицарі, і аристократи, і простий народ. Десь в 16-17 століттях рукавички стали символом честі та гідності. Захищаючи свою честь, чоловіки кидали  свою рукавичку  під ноги противнику. Звідси і походить вираз  «кинути рукавичку».


        Маленька деталь нашого гардероба, а яку має довгу і цікаву історію.

        Декілька  цікавих фактів  про рукавички:

Найстаріші  рукавички знайшли в 1922 році в гробниці фараона Тутанхамона.

Червона та розшита золотом рукавичка була символом влади у  Стародавньому

Римі.

В 1807 році англієць Джеймс Вінтер винайшов машину для виготовлення  шкіряних рукавичок.

Рукавички  не раз були «героями» казок і мультиків.

Перші одноразові медичні рукавички з’явилися 1964 році. Їх виготовила  компанія  «Ansell».

У 2009 році знамениті рукавички Майкла Джексона, вкриті стразами, були продані за рекордну  суму - 350 тисяч доларів США.

       Як  писав колись один дитячий поет: «Одягнімо ж рукавички, вони гарні

невеличкі…» Головне – вони нас зігрівають і прикрашають.

Немає коментарів:

Дописати коментар