вівторок, 2 травня 2023 р.

« Сади квітучі, дивовижні»

 


Квітневий день , рік годує .Саме так говорять про  галузь сільського господарства як – садівництво. Тому бібліотека філія №12 саме цієї красивої пори, коли квітнуть буйно сади, вирішила  поринути  у  цю сферу діяльності людини.  Ця галузь рослинництва займається вирощуванням багаторічних плодових або ягідних культур, з метою отримання врожаю та морального задоволення. Садівництво можна назвати «останньою надією», не тому, що в житті більше немає, на що сподіватися, а тому, що ви садите саджанець і потім кілька тижнів живете надією, що з нього виросте щось нове, велике і красиве. Відповідно людина, яка працює в цій  галузі -  садівник. Садівник, поєднуючи  всі свої знання, створює та підтримує на певній території красу та гармонію. Знаючи секрети садівництва, будь-який любитель  неодмінно стане професіоналом, який за покликом душі береже природу і піклується про власне здоров'я і гарне самопочуття своєї сім'ї.

Існує
  поняття "український сад", на перший погляд просте і прозоре: асоціативно зринає "садок вишневий коло хати" з милими хрущами та картинкою родини, яка вечеряє на вулиці, оточена квітучими деревами та  звуковими: гудінням комах і співом дівчат, та насправді це ціле життя.


З року в рік інтерес населення до садівництва і овочівництва не слабшає, а зростає. Це вже не тільки питання отримання врожаю, це питання дозвілля, і навіть стилю життя. Україна одна з найбільших країн по вирощуванню яблук,груш,слив… і тому  в селі Трибухівці на Тернопільщині у  травні  влаштовується забіг «Квітучий сад ».  У забігу можуть взяти участь всі бажаючі . Дистанції – від 100 м до 10 км. Організатори забігу вболівають за здоровий спосіб життя укрвїнців, адже тільки здорова нація може будувати сильну державу.

Цікаві факти про сади:

  


 
-Вишня є символом родючості і достатку, особливо шанують це дерево на Сході. Вважається, що ця рослина – оберіг, який приносить удачу.

-Акація позитивно впливає на продовження роду. Вона лікує безпліддя як у чоловіків, так і в жінок. Якщо ви довго не можете завагітніти, спробуйте посадити біля будинку акацію. Крім цього, вона знімає стрес і покращує настрій.

-Груша – символ материнства і любові, стабільності і довговічності. Її необхідно садити біля дому, адже вона ще й наділяє позитивними якостями – умінням спілкуватися і заводити друзів.

-Калина заспокоює нервову систему і допомагає одуженню після хвороб.

-Горобина збереже ваш будинок і сім’ю від чорного чаклунства, нечистої сили і будь-якої негативної енергії. Вона розвиває екстрасенсорні здібності, особливо у дітей.

-Яблуня – відмінний варіант для посадки біля вікон спальні молодої дівчини. Вона дарує красу, чарівність, віру в себе, удачу в любові і щастя в сімейному житті. Пов’язана яблуня також з вічною молодістю і довголіттям.

-Волоський горіх можна посадити на ділянці, але не біля будинку і господарських будівель. Справа не тільки в прикметах, але і в його розгалуженій кореневій системі, яка може пошкодити фундамент.

 


Весняні сади України сумують за своїми господарями, адже чимало українців були змушені в цей складний час,  покинути свої затишні подвір’я. Та віримо що всі   обов'язково повернуться додому після нашої перемоги і будуть садити свої прекрасні українські сади, наповнені  історичною пам'яттю, новими ідеями і типовим українським духом творчості.

Немає коментарів:

Дописати коментар