четвер, 18 травня 2023 р.

Бесіда «Чари весняних квітів»

 


Існує вислів , що Земля сміється квітами, адже після довгої зими та складної ситуації в нашій країні весняні квіти особливо приємні і красиві. Чимало  є  весняних квітів, але перше місце серед них по праву займає тюльпан, яскраві квіти якого не мають собі майже рівних серед вісників весни. До квітів, що дарують нам весняний настрій можна  віднести: підсніжники, проліски, крокуси (шафрани), ряст, рябець шаховий, первоцвіти, нарцис вузьколистий та інші.



Людина почала вирощувати квіти більше 4000 років тому, і першими до цього додумалися древні єгиптяни. За старих часів закохані легко могли висловлюватися за допомогою мови квітів – вони були символами вираження відчуттів і думок.

 Тому наша бібліотека №12 не змогла оминути цю красу своєю увагою. Ми запропонували нашим користувачам  поділитися, які квіти їм найбільше до вподоби, що вони знають про них  і в свою чергу доповнили  їх знання  через презентацію книжкової виставки «Весняна магія». Діти активно відгадували назви квітів та слухали легенди і  цікаві факти про  весняні  квіти. Виявилося, що чимало дітлахів допомагали вдома саджати квіти на квітниках.


 Отже квіти – символ самого життя. Вони, як і люди, народжуються, живуть і вмирають. Але за своє коротке життя вони встигають принести нам так багато радості просто від споглядання їх краси, крихкості і досконалості.

      Цікаві факти про деякі  квіти

Для древніх греків фіалка була неодмінним атрибутом свят, а також прикрасою власних житл і статуй богів. Галли вважали квітку символом невинності, посипали нею ліжко наречених.


Французи змагалися на тулузьких поетичних турнірах, де однією з вищих винагород була золота фіалка.

Роза є національною квіткою США, Англії і Ірану.

Тюльпан – символ життя, любові і безсмертя.

Голландія країна тюльпанів. Тюльпан – один з самих швидкорослих видів рослин. За добу він може підрости в середньому на 2 см.

        Найдовше коріння виявлене в дикого фікуса з Південної Африки. Вони досягали 120 метрів

         Мак – символ родючості. Він присвячений богові сну.                     

         Піон зобов’язаний своїм ім’ям легендарному лікареві Піонові, що виліковував богів і людей від ран, отриманих в битвах. У Китаї піон вважається національною квіткою, і йому приписуються магічні властивості. Говорять, злі духи не виносять навіть зображення піона.

Отже квіти – символ самого життя. Вони, як і люди, народжуються, живуть і вмирають. Але за своє коротке життя вони встигають принести нам так багато радості просто від споглядання їх краси, крихкості і досконалості.

Немає коментарів:

Дописати коментар